Túrógombóc
Végre strandidő! Ilyenkor jól jön egy olyan ebéd, amit reggel 5 perc alatt előkészíthetünk és a strandról hazaérve szintén 5 perc alatt meg is főzhetünk. Aztán a délutáni szieszta után mehetünk is vissza a tópartra…

> 250 g krémes tehéntúró
> 2 tojás
> 80 g búzadara
> 1 csipet só
> 100 g zsemlemorzsa
> 30 g cukor
> tálaláshoz 2 dl tejföl és 2 evőkanál porcukor
Elkészítés:
1. A tojásokat, a túrót, a búzadarát és a csipet sót keverjük össze jó alaposan egy tálban egy villa segítségével.
2. A keveréket fedjük le és tegyük a hűtőbe néhány órára.
3. Forraljunk kevés sóval kb. 1,5-2 liter vizet.
4. Ameddig melegszik a víz egy serpenyőben 1 evőkanál olajon pirítsuk világosra a zsemlemorzsát, majd a tűzről levéve adjuk hozzá a cukrot. Keverjük össze és tegyük félre.
5. A túrós keverékből formázzunk kisebb gombócokat és óvatosan tegyük őket a forrásban lévő vízbe (egyszerre csak annyit, hogy kényelmesen elférjenek a gombócok a vízben egymás mellett).
6. Miután a gombócok feljöttek a víz tetejére még 3-4 percig főzzük őket, aztán egy szűrőlapát segítségével tegyük a cukorral elkevert pirított zsemlemorzsába és forgassuk meg benne, hogy mindenhol befedje a morzsa a gombócokat.
7. A tálaláshoz a tejfölben keverjük el a porcukrot és langyosra melegítsük meg mikróban.
Jegyzet: A túrógombóc porcukros tejföl helyett meleg lekvárral is tálalható. A lányom pl. sárgabaracklekvárral szereti.
A megadott mennyiségből tíz gombóc lesz.