Thai mogyorószószos csirkés tortilla

2025.08.20

Nagyon szeretem a földimogyorót, szinte minden nap fogyasztjuk valamilyen formában, sokoldalúan felhasználható és nagyon jó fehérjeforrás. 
Ma ebben a thai ihletésű csirkés wrapben kapott helyet. A szósz 5 perc alatt összeállítható és ameddig sül a csirke a házi tortilla is éppen elkészül. 

Hozzávalók a szószhoz:
 > 1/4 csésze földimogyorókrém
 > 1/4 csésze szójaszósz
 > 2 evőkanál barna cukor vagy méz (nálam méz)
 > 2 evőkanál rizs vagy fehérborecet
 > 1 gerezd reszelt fokhagyma
 > fél evőkanál reszelt gyömbér
 > 1 teáskanál sriracha szósz
 > szükség esetén 1-2 evőkanál víz 

Elkészítés:
1. A mogyoróvajat melegítsük meg egy kicsit folyósra.
2. A szósz hozzávalóit mérjük egy tálba és keverjük össze jó alaposan (ha túl sűrű tehetünk hozzá 1-2 evőkanál vizet) és tegyük félre, ameddig a csirke elkészül. 

Hozzávalók 5 darab tortillahoz:
> 200 g finomliszt
> 3 g só
> 3 g sütőpor
> 30 ml olívaolaj
> 120 ml víz

Elkészítés:
1. Mérjük a hozzávalókat egy tálba és alaposan gyúrjuk össze.
2. A tésztából formázzunk 5 darab egyenlő méretű gombócot.
3. A gombócokat enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki egymás után papírvékonyra.
4. A kinyújtott lapokat tegyük száraz, forró serpenyőbe és amikor elkezd felhólyagosodni a tészta spricceljük meg a tetejét kevés vízzel, majd fordítsuk meg és süssük meg a másik oldalát is.
5. A kész tortillákat takarjuk le nedves konyharuhával, hogy ne száradjanak ki a sütés végére.

Hozzavalók a wraphez:

 > 1-2 szelet sült csirkemell vagy grillcsirkemell
 > csíkokra vágott saláta mix, amiben lila káposzta és répa is van 
 > néhány szem egész földimogyoró

Összeállítás:
1. A csirkemellet vágjuk kockákra vagy tépkedjük darabokra.
2. Adjunk a húshoz annyi szószt, hogy jól ellepje, hagyjuk pihenni pár percig.
3. A meleg tortillára rakjunk salátát, a saláta tetejére húst majd szórjunk rá pár szem forró serpenyőben pirított mogyorót. Tekerjük össze vagy hajtsuk félbe és kész is.


Jegyzet: A szósz hús nélkül rizstésztával is szuper fogás. A tortilla légmentesen lezárva 3-4 napig tárolható és forró serpenyőben felmelegíthető.