Szilvás clafoutis

2025.08.25
Ez az egyszerűen elegáns, krémes francia desszert valahol a flan és a torta között helyezkedik el. A franciák hagyományosan cseresznyével készítik, de szilvával szerintem éppen olyan finom. A tészta tej, tojás, liszt, cukor és vanília egyszerű keveréke, amely lágyan körbe öleli és kiemeli a gyümölcs ízét.
Hozzávalók:

 > 305 g (1 + 1/4 csésze) tej
 > 4 tojás
 > 75 g (1/3 csésze) barna cukor
 > 2 teáskanál vanília kivonat
 > 70 g (1/2 csésze) liszt
 > 1 csipet só
 > 3-4 szem érett, de kemény szilva 
 > vaj és cukor a piteforma előkészítéséhez

Elkészítés:
1. Egy 23 cm átmérőjű pitetálat vagy tortaformát vajazzunk ki majd szórjuk meg mindenhol kevés cukorral.
2. A szilvákat mossuk meg, magozzuk ki majd negyedeljük el őket.
3. A tojásokat, a cukrot, a sót, a lisztet és a vaníliát mérjük egy tálba és kézi mixerrel keverjük össze.
4. Lassan adjuk hozzá a tejet és az egészet alacsony fokozaton keverjük teljesen simává. 
5. Rakosgassuk ki a sütőtál alját a szilvával, majd öntsük rá a tésztát.
6. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra (alsó-felső sütés) és süssük a sütit 30-40 percig (nálam 30 perc), ameddig a teteje aranybarna lesz és a közepe kicsit megemelkedik. A clafoutisnak a sütőből kivéve a közepén még kicsit remegnie kell, majd hűlés közben megszilárdul.
7. Hagyjuk a sütőből kivéve legalább 30 percig hűlni fogyasztás előtt, de szerintem a legjobb teljesen lehűtve a hűtőből kivéve egy kis fahéjas porcukorral tálalni.

Jegyzet: Érdemes este elkészíteni a sütit, mert így reggelire tökéletes is lesz, aztán mehet a hűtőbe a délutáni kávéig.