Sütőtökös ravioli

2025.09.20

A csodás sütőtök a narancssárgás színeivel az ősz egyik legfinomabb étele. Napközbeni napsütéses sétás, hulló faleveles, este hűvös, kandallóba gyújtós, bekuckózós hangulatot áraszt és meleg ízélmény nyújt. Sokféleképpen felhasználható, természetes édes íze jól harmonizál a fűszerekkel, például a fahéjjal vagy a szerecsendióval, így készülhet belőle desszert vagy főétel is. Nálam most ebben a házi tésztás ravioliban kapott helyet, olvasztott fűszeres vajjal és pirított fenyőmaggal. Szuper, ahogy az ősz színei és aromái egyesülnek a friss tésztában...

Hozzávalók a tésztához:

 > 130 g liszt
 > 1 tojás
 > 2 tojássárgája 
 > 1 evőkanál olívaolaj
 > 1 csipet só 

Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit mérjük egy tálba és kézzel vagy géppel gyúrjunk belőlük, fényes felületű, sima tésztát. A legjobb, ha minden hozzávaló szobahőmérsékletű. Ha nagyon ragadna a tészta adjunk hozzá még egy evőkanál lisztet, ha nagyon kemény lenne egy evőkanál vizet.
2. Formázzunk gombócot belőle és fóliába csomagolva tegyük egy órára hűtőbe, hogy könnyebben nyújtható legyen.  

Hozzávalók a töltelékhez:

 > 350 g sütőtök (nálam most hokkaidó tök)
 > 1 evőkanál vaj
 > kb. 10 cm-es darab póréhagyma
 > 1 teáskanál barna cukor
 > 60 g reszelt parmezán
 > 40 g tejföl
 > 1 tojássárgája
 > só, bors, szerecsendió ízlés szerint
 > 1-2 evőkanál vaj (a kész ravioli lepirításához)
 > kevés friss vagy szárított kakukkfű (a kész ravioli lepirításához)
 > néhány szem fenyőmag vagy dió (a tálaláshoz) 

Elkészítés:
1. A sütőtököt hámozzuk meg és vágjuk kis kockákra.
2. Az egy evőkanál vajon pároljuk üvegesre az apróra vágott hagymát.
3. Adjuk a tök kockákat a hagymához, szórjuk rá a cukrot, sózzuk, borsozzuk és kevés vízzel felöntve főzzük addig, ameddig a tök megpuhul és a víz elpárolog (kb. 20 perc).
4. A puha tököt egy villával pürésítsük és hagyjuk kihűlni.
5. Miután kihűlt keverjük hozzá a tojássárgáját, a tejfölt, a reszelt parmezánt és fűszerezzük szerecsendióval. 

A ravioli elkészítése:

1. Készítsünk elő egy pohárban kevés vizet.
2. A hűtőben pihentetett tésztát lisztezett felületen nyújtsuk kb. 2 mm vastagságúra.
3. Szaggassunk a tésztából szabályos köröket (nálam 9,5 cm átmérőjű körök lettek).
4. A körök egyik felére kanalazzunk egy teáskanálnyi tölteléket úgy, hogy a kör teljes szélein maradjon kevés hely.
5. A tészta körök szélét kenjünk meg vízzel (ecsettel vagy az ujjunkat a vízbe mártva), hajtsuk az üres tésztát félben a töltelékes részre és először kézzel, majd villával nyomkodjuk össze a széleket (ha van ravioli formázó kéznél használhatjuk azt is, de nálam anélkül szebb raviolik lettek).
6. Tegyük a kész raviolikat enyhén lisztezett felületre, ameddig az összes elkészül.
7. Bő sós vízben főzzük a tésztákat készre 2-3 perc alatt.
8. Mialatt fő a tészta egy serpenyőben pirítsunk 1-2 evőkanál vajat.
9. Dobjuk a vajba a fenyőmagot vagy aprított diót, a kakukkfüvet és szórjunk bele kevés római köményt és vagy szerecsendiót.
10. A tésztákat emeljük ki egy szűrőlapáttal, csepegtessük le és pirítsuk le kicsit az olvasztott vajon.
11. Tálaláskor öntsük a tányérra a maradék olvasztott vajat és a fenyőmagot/diót és szórjuk meg kevés reszelt parmezánnal.

Jegyzet: A kész raviolikat főzés előtt le is fagyaszthatjuk. Tegyük egy lisztezett tálcára egymástól kellő távolságra és ha megfagyott tegyük át egy zacskóba. A fagyasztott raviolik főzési ideje néhány perccel több, mint a friss tésztáé, ha feljött a víz tetejére főzzük még 1-2 percig.