Spenótos-fetás török lepénykenyér

2025.08.07

A törökök kedvelt utcai étele, a gözleme nagy kedvencem. Fetával és spenóttal töltve készült a mai ebéd mellé, de önmagában is remek étel. Könnyű és gyors elkészíteni, jól csomagolható hétvégi kirándulások alkalmával a piknik kosárba vagy akár az iskolába uzsonnára is.

Hozzávalók: 

 >  240 g liszt
 >  fél teáskanál só
 > 120 ml langyos víz
 > 2 evőkanál olívaolaj

Hozzávalók a töltelékhez:
 > 2 marék bébispenót
 > 100 g feta
 > só, bors ízlés szerint
 > fokhagyma ízlés szerint 

Elkészítés:
1. A lisztet szitáljuk egy tálba.
2. Öntsük hozzá a vizet, az olajat és szórjuk bele a sót.
3. A hozzávalókból kézzel vagy géppel gyúrjunk sima tésztát (ha nem akar összeállni ne ijedjünk meg, csak gyúrjuk tovább).
4. Helyezzük egy olívaolajjal kikent tálba a tésztát és konyharuhával letakarva pihentessük 20 percig a könnyebb nyújthatóság érdekében.
5. Ameddig a tészta pihen a töltelékhez egy késes aprítóban dolgozzuk össze a fetát, a spenótot és a fűszereket.
6. Ha letelt a pihenő osszuk a tésztát három részre, gömbölyítsük ki őket és kettőt tegyünk vissza a tálba letakarva, hogy ne száradjanak ki, egyet pedig nyújtsunk vékony kb. 25 cm átmérőjű kör alakúra.
7. A tészta egyik felét kenjük meg a töltelék harmadával úgy, hogy a széleken legyen hely összezárni a széleket.
8. Hajtsuk az üresen hagyott tésztát a töltelékes részre és a széleket jól nyomkodjuk össze.
9. Kenjük meg olívaolajjal a tetejét.
10. Végezzük el a fent leírtakat a másik két tésztával is.
11. Közepes lángon, száraz serpenyőben süssük a lepények egyik felét (azzal kezdjük a sütést amelyiket olajjal bekentünk) néhány percig, ameddig barna foltok jelennek meg a tésztán, majd mielőtt megfordítanánk kenjük le a másik felüket is olajjal és süssük azt is készre.
12. A kész lepényt a tányéron kenjük le ismét vékonyan olívaolajjal és takarjuk le, ameddig a többi elkészül, illetve fogyasztásig hagyjuk is letakarva.

Jegyzet: A kihűlt gözleméket közepes hőfokon, száraz serpenyőben 1-2 perc alatt könnyen újra melegíthetjük.