Sárgabarackos pite
Klasszikus amerikai pite alma helyett sárgabarackkal.
Nagyon szeretem ezt a pitét, jó a tészta-töltelék aránya, nagyon finom melegen egy gombóc vanília fagyival és hidegen is egy csésze tea mellé. Általában ősszel sütöm almával és dióval, de most maradt a lekvárfőzésből egy kevés barack, amit süteményben szerettem volna felhasználni. Ez lett belőle és nagyon jó, hogy ez lett, mert csodálatos a végeredmény.


> 240 g liszt
> 80 g porcukor
> 6 g sütőpor
> csipet só
> 120 g hideg vaj
> 1 tojás
Elkészítés:
1. A lisztet, a porcukrot, a sütőport és a sót szitáljuk össze egy tálban.
2. A tojást enyhén verjük fel és 1-2 evőkanál kivételével (ezt tegyük félre a lekenéshez) adjuk a száraz hozzávalókhoz.
3. A vajat vágjuk apró kockákra és adjuk ezt is a többi hozzávalóhoz.
4. Gyors, csipkedő mozdulatokkal gyúrjuk az egészet tésztává.
5. Fontos, hogy gyorsan dolgozzunk és csak addig gyúrjuk a tésztát, ameddig összeáll, mert ha túlgyúrjuk törni fog.
6. A tésztagombócot osszuk fel 2/3 -ad 1/3-ad arányban és fóliába csomagolva tegyük 30 percre a hűtőbe.
7. Készítsünk elő egy piteformát és béleljük ki két csík sütőpapírral keresztben, hogy a megsült pitét ki tudjuk majd venni a formából.
8. Ha letelt a fél órás pihentetés nyújtsuk ki a nagyobb tésztát enyhén lisztezett munkalapon akkora körre, hogy teljesen befedje a piteforma alját és oldalát (a széléről a túlnyúló részeket vágjuk le).
9. A tészta tetejére tegyünk sütő
papírt, tegyünk bele rizst, babot vagy lencsét nehezéknek és 180 fokos sütőben (alsó-felső sütés) süssük elő a tésztát 15 perc alatt.
10. Közben készítsük el a tölteléket.
11. A sütőből kivett tésztát pihentessük pár percig, majd óvatosan vegyük le róla a nehezéket és a sütőpapírt.
12. Kenjük meg a pite alját 2-3 evőkanál sárgabaracklekvárral.
13. Kanalazzuk a tölteléket a piteformába.
14. Nyújtsuk ki enyhén lisztezett deszkán a maradék 1/3-ad tésztát és tetszőlegesen díszítsük a pite tetejét.
15. Kenjük le a megmaradt 1-2 evőkanál felvert tojással a pite tetején lévő tésztát.
16. Tegyük 170 fokra (alsó-felső sütés) előmelegített sütőbe és süssük kb. 50 percig, ameddig a tészta a tetején aranybarna nem lesz.
Hozzávalók a töltelékhez:
> 500 g sárgabarack
> 60 g barnacukor (lehet kristálycukor is)
> 1 teáskanál fahéj
> 1/4-ed teáskanál szerecsendió
> 20 g vanília pudingpor
> 2-3 evőkanál sárgabaracklekvár
Elkészítés:
1. A barackokat mossuk meg, töröljük szárazra és vágjuk őket kockára.
2. Tegyük egy tálba a felkockázott barackokat és szórjuk meg a cukorral, a pudingporral, a fahéjjal és a szerecsendióval.
3. Keverjük össze és tegyük félre.