Sajtos-tejfölös burgonyapite

2025.07.05
Szeretem azokat az ételeket, amik nemcsak az étvágyat csillapítják, hanem a szemet is gyönyörködtetik. Ez a hagyományos sajtos-tejfölös főtt krumpli egy kicsit felturbózva és piteformában sütve pont ilyen.
Hozzávalók:

 > 4 darab közepes burgonya
 > 2 dl tejföl
 > 2 tojás
 > 150 g reszelt sajt
 > 50 g olvasztott vaj
 > só, bors, pirospaprika
 > olaj a piteforma kikenéséhez

Elkészítés:
1. A krumplikat enyhén sós vízben főzzük puhára, szabadítsuk meg a héjjuktól őket és hagyjuk kicsit hűlni.
2. A piteformát kenjük ki olajjal.
3. A krumplikat tegyük az előkészített formába, egy villa segítségével törjük szét őket és egyenletesen béleljük ki vele a piteforma alját és oldalát (a közepén legyen hely a tejfölös-sajtos tölteléknek). 
4. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg kevés pirospaprikával.
5. Egy tálban keverjük össze az olvasztott vajat, a tojásokat, a tejfölt és 100 gramm sajtot. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
6. Öntsük a masszát az előkészített formába.
7. Szórjuk meg a maradék sajttal. 
8. 190 fokra előmelegített sütőben (légkeverés) süssük nagyjából 25 percen át, ameddig a tetején a sajt aranybarna nem lesz.

Jegyzet: A töltelékbe tehetünk snidlinget, sonkát, szalámit, paprikát, szárított paradicsomot, szinte bármit amit szeretünk, így kész főételt kapunk. Az alap verziót pedig ehetjük köretként pl. grillvislihez.