Rozmaring só, citrom-kakukkfű só

2025.07.11

Sóval minden jobb…a só egy kis fűszerrel pedig mégjobb. Kevés munkával szuper fűszersók készíthetők otthon, amik aztán hosszú heteken át kitartanak a konyhában. Nem mellesleg gasztoajándéknak is kiválóak.

Rozmaring só

Hozzávalók 1 darab 2 dl-es üveghez:
 >  4-5 szál rozmaring
 > kb. 200 g tengeri só 

Elkészítés:
1. A rozmaringos sóhoz kora reggel (mert ilyenkor a legerőteljesebb az olajtartalma a növénynek) szedjünk néhány szál friss rozmaringot a fűszerkertben.
2. Öblítsük le vízzel, majd egy papírtörlővel itassuk fel róluk a vizet.
3. Húzzuk le a rozmaring leveleit a szárakról.
4. Egy vágódeszkán éles késsel aprítsuk fel a leveleket minél apróbbra. 
5. Egy nagy tepsibe szórjuk a sót, arra a rozmaringot és keverjük össze őket.
6. Terítsük szét minél jobban és hagyjuk a levegőn száradni 4-6 órán át. 
7. Miután a fűszersó kiszáradt töltsük üvegekbe és zárjuk le.

Citromos-kakukkfű só

Hozzávalók 1 darab 2 dl-es üveghez:
 
> 4-5 szál kakukkfű
 > 1 citrom reszelt héja
 > kb. 200 g só

Elkészítés:

1. A citromos kakukkfüves sóhoz ugyanúgy, mint a rozmaringos sóhoz kora reggel szedjünk néhány szál friss kakukkfüvet a fűszerkertben.
2. Öblítsük le vízzel a növènyeket, majd egy papírtörlővel itassuk fel róluk a vizet.
3. Húzzuk le a kakukkfű leveleit a szárakról.
4. Egy vágódeszkán éles késsel aprítsuk fel a leveleket minél apróbbra. 
5. A citromot mossuk meg, töröljük szárazra és a héját reszeljük le.
6. Egy nagy tepsibe szórjuk a sót, arra a kakukkfüvet, a reszelt citromot és keverjük össze az egészet.
7. Terítsük szét minél jobban és hagyjuk a levegőn száradni 4-6 órán át.
8.Miután a fűszersó kiszáradt töltsük üvegekbe és zárjuk le.

Jegyzet: Elképesztően finom illat járja át a konyhát, ahogy szárad a só. Már csak ezért is érdemes lehet kipróbálni, de a rozmarigos só jól illik mindenféle sült húshoz, zöldséghez a citromos-kakukkfüves só pedig kiváló mediterrán ételekhez, pácolhatunk vele csirkét vagy fűszerezhetünk halat.

Ha sietünk a sütőben is száríthatjuk a fűszersót 170 fokon kb. 1 órán keresztül.