Ricotta gnocchi házi pestoval

2025.07.17

Szeretem az olasz konyhát, az olasz embereket, akik szeretettel és szenvedéllyel főznek, a különféle tészták sokaságát és ezer ízét…
Ezt az egyszerű gnocchi receptet szívesen készítem, fele annyi idő alatt készül, mint a krumplis verzió, szerintem kétszer annyira finom, ráadásul jól fagyasztható, tehát lehet belőle betárazni a mélyhűtőben, aztán csak elővenni és pár perc alatt megfőzni.

Hozzávalók:

 > 250 g ricotta
 > 1 tojássárgája
 > 105 g liszt
 > 50 g parmezán
 > 1 csipet só 

Elkészítés:
1. A ricottát 30 perc alatt egy szűrőbe téve csepegtessük le vagy ha sietünk nyomkodjuk ki belőle a nedvességet néhány réteg papírtörlő között.
2. Egy nagy tálban óvatosan keverjük össze a ricottát, a lisztet, a parmezánt, a tojássárgáját és a sót éppen csak addig, hogy összeálljon.
3. Tegyük ki a keveréket a munkapultra és gyengéden gyúrjuk kb. egy percig. A túlzott keveréstől vagy dagasztástól kemény és rágós gnocchink lesz.
4. A kész tésztát tegyük fóliába csomagolva 30 percre a hűtőbe.
5. Fél óra múlva osszuk a tésztát két részre. Az egyik részt hagyjuk a fóliában a hűtőben, hogy ne száradjon ki, a másikat pedig enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 1,25 cm átmérőjű, hosszú hengerré.
6. A rudat vágjuk kb. 2 centis darabokra és formázzuk meg gnocchi deszkán, úgy hogy egy darab tésztát (aminek a vágott szélei vannak alul és felül) lefelé görgetünk a deszkán, vagy ha ilyenünk nincs egy villa hátulján.
7. A kész gnocchikat lisztezzük meg, hogy ne ragadjanak le és főzés előtt pihentessük pár percig.
8. Végezzük el ugyanezt a tészta másik felével is.
9. Pihentetés után dobjuk a gnocchikat forràsban lévő, sós vízbe és főzzük 3 percig vagy ameddig fel nem jönnek a víz tetejére. 


Jegyzet: A gnocchi deszka 1-2 ezer forintért beszerezhető, a barázdái lehetővé teszik, hogy a szósz jobban tapadjon a tésztához. Ha a tészta egy részét fagyasztjuk, akkor a megformázott gnocchikat egy tálcán, egymástól elválasztva tegyük a fagyasztóba, majd ha már kellően megfagytak tegyük át őket egy zacskóba és zárjuk le. Ha fagyasztott állapotban főzzük a főzési idő kb. 8 perc lesz.

Pesto hozzávalók:

 > 30 g friss bazsalikom levél
 > 30 g enyhén pirított fenyőmag
 >  60 ml extra szűz olívaolaj
 > 50 g parmezán
 > 1 gerezd fokhagyma
 > néhány csepp citromlé 
 > 1 csipet só 

Elkészítés:
1. Tegyük a bazsalikomot, az olívaolajat, a fenyőmagot, a fokhagymát, egy csipet sót és egy kevés citromlevet egy turmixgépbe és turmixoljuk simára. Ha szükséges, adjunk hozzá néhány evőkanál jéghideg vizet.
2. Adjuk hozzá a reszelt sajtot és azzal is turmixoljuk újra, amíg sűrű pestot nem kapunk.
3. Kóstoljuk meg és igazítsuk az ízlésünkhöz. 

Jegyzet: A pesto a hűtőben jól zárható üvegben kevés olajjal a tetején 1-2 hétig eláll.

A pestos gnocchihoz a megfőtt tésztát enyhén pirítsunk meg egy evőkanál vajon, majd kanalazzuk rá a pestót és adjunk hozzá néhány evőkanállal abból a vízből, amiben a gnocchi főtt, hogy krémes szószt kapjunk. Tálalásnál szórjuk meg pár szem pirított fenyőmaggal és reszeljünk rá kevés parmezánt.