Répatorta
A lányom kedvence ez a répatorta. A könnyű, szaftos, őszies-télies fűszerezésű tészta, pirított dióval és narancsos mascarpone krémmel valóban nagyon finom. Levélhullós őszi napokon egy bögre teával csodálatos élményt nyújt.

> 150 g reszelt répa (a legjobb hozzá a kerek végű, mert az édesebb)
> 130 g barna cukor
> 2 tojás
> 100 g liszt
> 1 teáskanál sütőpor
> 1 teáskanál szódabikarbóna
> 2 teáskanál őrölt fahéj, őrölt gyömbér és őrölt szegfűszeg vegyesen (vagy két evőkanál pumpkin pie spice)
> 70 ml olaj
> 1 csipet só
> 5-6 szem pirított dió
Hozzávalók a mascarpone krémhez:
> 250 g mascarpone
> 100 g cukor
> 1 narancs héja és leve
Elkészítés:
1. A tojásokat a cukorral kézi mixerrel habosítsuk ki néhány perc alatt.
2. Adjuk hozzá az olajat.
3. Mérjük hozzá a száraz hozzávalókat is és keverjük össze.
4. A répát tisztítsuk meg és aprólyukú reszelőn reszeljük a tésztába.
5. A pirított diót aprítsuk fel és forgassuk azt is a tesztához.
6. Kanalazzuk a tésztát 20 cm-es sütőpapírral bélelt tortaformába, tegyük 180 fokra (alsó-felső sütés) előmelegített sütőbe és süssük kb. 25-30 percig (végezzünk tűpróbát).
7. A kész tortát hagyjuk a formában kihűlni, majd vágjuk a tésztát keresztben félbe.
8. A krémhez a cukorból és a narancs héjából és levéből néhány perc alatt főzzünk szirupot (forrás után 1-2 perc még), hagyjuk teljesen kihűlni, majd keverjük el benne kézi mixerrel jó alaposan a mascarponét.
9. A kihűlt tészta egyik felét kenjük meg a krém harmadával, tegyük rá a másik felét és a többi krémet kanalazzuk a torta tetejére.
10. A tetejére is szórhatunk még pirított diót.
11. A kész tortát tároljuk hűtőben.

