Fonott kalács

2025.07.06

Egy időben minden vasárnap délután kalácsot sütöttem hétfő reggelre. Az első alkalmakkal még videókat nézegettem a hatos fonás rejtelmeiről, fél percenként megállítva azokat, a tésztaszálakat újból és újból csavargatva örültem a nem túl csinos, de a szívemnek annál szebb végeredménynek. Azóta már a gyerekek is megtanulták a hatos fonást, viszont kalács sajnos ritkábban készül, pedig annyira finom…

Hozzávalók:

 > 500 g liszt
 > 1 mk só
 > 60 g cukor
 > 1 tojás + 1 tojássárgája
 > 2 dl 30%-os habtejszín
 > 1 dl zsíros tej
 > 20 g friss élesztő
 > 1 tojás a lekenéshez 

Elkészítés:
1. A tejet egy evőkanál cukorral melegítsük langyosra. Keverjük össze, morzsoljuk el benne az élesztőt és tegyük félre pár percre, amíg felfut.
2. Mérjük egy nagyobb tálba a lisztet, a sót és a maradék cukrot.
3. Adjuk a lisztes keverékhez az egész tojást, a tojássárgáját és a tejszínt.
4. Öntsük a felfutott élesztős tejet is a többi hozzávalóhoz.
5. Robotgép dagasztókarjával vagy kézzel dagasszuk ki a tésztát kb. 15 perc alatt. 
6. Amikor összeáll egy gombóccá tegyük ki a munkapultra és erőteljes mozdulatokkal dagasszuk tovább, ameddig szép sima, rugalmas, fényes felületű tésztát kapunk.
7. A tésztát tálba tesszük és letakarva (ha van kelesztőtál abban) kelni hagyjuk kb. 40 percig.
8. A kelesztés után enyhén lisztezett felületre borítjuk és hat egyforma darabra vágjuk.
9. A darabokat egyesével gömbölyítjük, majd letakarva további 10-15 percig pihentetjük.
10. Ezután a gombócokat  hosszú szálakká sodorjuk, finoman meghintjük liszttel és megfonjuk.
11. A megformázott kalácsot sütőpapírral fedett tepsire helyezzük, lekenjük egy egész, felvert tojással és 30-40 perc alatt duplájára kelesztjük.
12. A megkelt kalácsot megint lekenjük a felvert tojással és 200 fokra előmelegített (alsó-felső sütés) sütőbe tesszük. 10 perc után a hőfokot mérsékeljük 180 fokra és a kalácsot összesen 35-40 perc alatt szép barnára sütjük.

Jegyzet: A kalács nagyon jól bírja a fagyasztást. Ha kihűlt felszeletelve tegyük egy zacskóban a fagyasztóba. Fogyasztás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni.
A recept Limarától származik (szuper receptjei vannak!), nála húsveti kalácsként szerepel.