Reggeli 2 Zabkása

2025.06.29

A zabkása tökéletes reggeli napindító.
Főleg télen szeretem ezt reggelizni, mivel a zabnak melegítő hatása is van. 

Sokféle módon készíthető, én így szeretem: 

Hozzávalók:

 > 2 dl zabtej (bármilyen más növényi vagy állati tej is jó)
 > 2 evőkanál zabpehely
 > 1 evőkanál chia mag
 > 3 db aszalt datolya
 > 1 csipet fahéj
 > fél alma vagy bármilyen szezonális gyümölcs
 > 1 kocka minimum 60% kakaótartalmú étcsoki
 > 1 teáskanál földimogyorókrém (vagy bármilyen más magkrém) 
 > néhány szem olajos mag  

Elkészítés:
1. A kis lábasba mérjük a növényi tejet, hozzáadjuk a zabpelyhet, a chia magot, a csipet fahéjat és pár percig pihentetjük, hogy a zab és a chia mag megszívja magát.
2. Az aszalt datolyát kisebb darabokra vágjuk.
3. Az almát meghámozzuk, felkockázzuk és 1 teáskanál mézzel és egy kis fahéjjal 2-3 perc alatt megpároljuk (lezárt tetővel mikrózható dobozban pár csepp vízzel a mikróba is betehetjük az almát, hogy megpuhuljon, ilyenkor mézet nem teszek az almára).
4. A zabos-tejes keverékhez keverjük hozzá az aprított datolyát és alacsony lángon főzzük meg a zabkását 5-6 perc alatt.
7. Szedjük tányérba, tegyük rá az almát, adjuk hozzá a magkrémet, a kocka csokit és szórjunk rá néhány szem apróra vágott olajos magot.
8. Mikor a csoki megolvadt keverjük össze az egészet.