Reggeli 1     Almás-zabpelyhes süti

2025.06.27

Szeretem az alma és a zab párosítását, amit a fahéj tesz igazán teljessé. Ez a süti tökéletes reggelire egy kis joghurttal, gyümölccsel és az uzsonnás dobozokba is. Este 10 perces munkával összeállítható és napokig szaftos marad az alma miatt. 

Hozzávalók:
 
> 2 tojás

 > 1 csésze cukor (200 g)
 > 1/4 csésze olaj (60 g)
 > 1 csésze almapüré (235 g)
 > 1,5 csésze liszt (210 g)
 > 0,5 csésze zabpehely (70 g) 
 > fél szem hámozott alma
 > 1 evőkanál sütőpor
 > negyed teáskanál szódabikarbóna
 > 1 csipet só
 > negyed teáskanál fahéj
 > 50 g fehércsoki (kihagyható)
 > néhány szem dió (kihagyható)

Elkészítés: 
 
1. A két tojást a cukorral pár perc alatt habosra keverjük.
2. Hozzáadjuk az almapürét és az olajat és simára keverjük.
3. A lisztet, a zabpelyhet, a sót, a sütőport, a szódabikarbónát és a fahéjat is a tésztához keverjük.
4. Hozzáforgatjuk a kis darabokra vágott almát és ha szeretnénk a darabokra vágott fehércsokit és az apróra vágott diót is.
5. Sütőpapírral bélelt formába simítjuk a tésztát és 180 fokra előmelegített (alsó-felső sütés) sütőben 50-55 percig sütjük.

Jegyzet: Ha kihűlt a sütemény a tetejére csurgathatunk olvasztott fehércsokit és szórhatunk rá darabokra vágott pirított diót.
Ha teszünk a tésztába csokit a cukor mennyiségét csökkenthetjük 150 grammra.
Készülhet muffin formában is, ekkor a sütés idejét csökkentsük 25 percre.