Prézlis karfiol

2025.06.28

A ma reggeli piacozás alkalmával egy karfiol került a kosaramba gondolván bármi készülhet majd belőle…aztán eszembe jutott ez a klasszikus recept. 

Hozzávalók:
 
> 1 fej karfiol

 > 20 g vaj (nagyjából egy evőkanál)
 > 150 g zsemlemorzsa
 > só, ételízesítő 
 > tejföl a tálaláshoz 

 Elkészítés:
 1. A karfiolt mossuk meg, szedjük rózsáira és sóval, ételízesítővel fűszerezett vízben fözzük addig, ameddig a karfiol megpuhul.
2. A vajat olvasszuk meg egy nagyobb serpenyőben és adjuk hozzá a zsemlemorzsát.
3. Kevergetve pirítsuk aranybarnára.
4. Forgassuk a lecsepegtetett karfiolt a pirított zsemlemorzsához.
5. Tálaláskor tegyünk rá ízlés szerint tejfölt.

Jegyzet: Készíthetünk sütőben sült sajtos verziót is belőle az alábbiak szerint.
 
Hozzávalók: 
 
> 50 g olvasztott vaj
  > 100 g reszelt sajt
  > 2 dl tejföl
  > 100 g zsemlemorzsa
  > 1 evőkanál vaj
  > 2 tojás

 Elkészítés: 
 1. Egy sütésálló tálat kivajazunk és megszórjuk kevés zsemlemorzsával.
2. Beletesszük a fent leírt módon megfőzött, lecsepegtetett karfiolt.
3. Egy tálban összekeverjük a tojásokat az olvasztott vajjal, hozzáadjuk a sajtot és a tejfölt, sózzuk, borsozzuk.
4. A keveréket az előkészített karfiolra öntjük.
5. A 100 gramm zsemlemorzsát összekeverjük az egy evőkanál olvasztott vajjal és a keverék tetejére szórjuk.
6. 180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, ameddig meg nem pirul.