Prézlis karfiol
A ma reggeli piacozás alkalmával egy karfiol került a kosaramba gondolván bármi készülhet majd belőle…aztán eszembe jutott ez a klasszikus recept.

> 1 fej karfiol
> 20 g vaj (nagyjából egy evőkanál)
> 150 g zsemlemorzsa
> só, ételízesítő
> tejföl a tálaláshoz
Elkészítés:
1. A karfiolt mossuk meg, szedjük rózsáira és sóval, ételízesítővel fűszerezett vízben fözzük addig, ameddig a karfiol megpuhul.
2. A vajat olvasszuk meg egy nagyobb serpenyőben és adjuk hozzá a zsemlemorzsát.
3. Kevergetve pirítsuk aranybarnára.
4. Forgassuk a lecsepegtetett karfiolt a pirított zsemlemorzsához.
5. Tálaláskor tegyünk rá ízlés szerint tejfölt.
Jegyzet: Készíthetünk sütőben sült sajtos verziót is belőle az alábbiak szerint.
Hozzávalók:
> 50 g olvasztott vaj
> 100 g reszelt sajt
> 2 dl tejföl
> 100 g zsemlemorzsa
> 1 evőkanál vaj
> 2 tojás
Elkészítés:
1. Egy sütésálló tálat kivajazunk és megszórjuk kevés zsemlemorzsával.
2. Beletesszük a fent leírt módon megfőzött, lecsepegtetett karfiolt.
3. Egy tálban összekeverjük a tojásokat az olvasztott vajjal, hozzáadjuk a sajtot és a tejfölt, sózzuk, borsozzuk.
4. A keveréket az előkészített karfiolra öntjük.
5. A 100 gramm zsemlemorzsát összekeverjük az egy evőkanál olvasztott vajjal és a keverék tetejére szórjuk.
6. 180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, ameddig meg nem pirul.