Pizza, pizza, pizza

2025.06.26

Az egyszerű, de nagyszerű pizza, ami jöhet reggel, délben, este, hétköznap, hétvégén, bármikor…


Hozzávalók (3 db normál méretű pizzához):

 >  500 g liszt
 > 300 ml kézmeleg víz
 > 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
 > 25 g élesztő
 > 1 teáskanál cukor
 > 1 teáskanál só 

 Elkészítés:
 
1. A kézmeleg vízhez keverjük hozzá az egy teáskanál cukrot, a 3 evőkanál olívaolajat és morzsoljuk bele az élesztőt.
2. Tegyük félre pár percre, amíg az élesztő felfut.
3. Mérjük egy tálba a lisztet és a sót majd adjuk hozzá a felfutott élesztőt.
4. Kézzel vagy géppel dagasszuk kb. 10 percig, amíg tapintásra nedves tésztagolyót nem kapunk.
5. Tegyünk egy tál aljára egy kevés olajat és helyezzük bele a tésztát, majd a tetejére is tegyük kevés olajat és fedjük le a tálat egy konyharuhával vagy ha van kelesztőtál dolgozzunk azzal.
6. Hagyjuk kelni a tésztát legalább 1 órán keresztül.
7. A megkelt tésztát lisztezett munkalapon gyúrjuk át, hogy a levegő távozzon belőle.
8. Vágjuk annyi darabra ahány pizzát szeretnénk készíteni majd egyesével formázzuk őket gombócokká és letakarva további 15 percig kelesszük még őket.
9. Formázzuk tetszés szerinti formájúra kézzel vagy sodrófával.
10. Kenjük meg a paradicsomszósszal, sózzuk, borsozzuk, fűszerzzük oregánóval majd tépkedjünk rá kinyomkodott mozzarellát és pár csepp olívaolajat majd pakoljuk rá a szeretett feltéteket és a sütő legmagasabb hőfokán (nálam 300 fok) süssük kb. 10 percig. 


Jegyzet: Ha a tésztát nem használjuk fel azonnal, akkor fóliába csomagolva a hűtőben néhány napig még tartható. Ilyen esetben sütés előtt kb. 3 órával ki kell venni a tésztát a hűtőből.

Ez egy ricotta alapú körtés-sonkás verzió: