Nektarinos galette


> 110 g liszt
> 50 g vaj
> 15 g porcukor
> egy kisebb tojás vagy egy átlagos fele
> 10 ml hideg víz
> csipet só
> 1 evőkanál baracklekvár
> 2 nektarin
> 1 evőkanál kristálycukor
> 4-5 szem mandula
Elkészítés:
1. Mérjük egy nagyobb tálba a lisztet.
2. Kockázzuk fel a hideg vajat és gyors mozdulatokkal morzsoljuk el a liszttel.
3. Adjuk hozzá a porcukrot, a sót, az enyhén felvert tojást (1-2 evőkanállal tegyünk félre a lekenéshez) és a vizet majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze az egészet. A tészta elég ragadós még ilyenkor, de tegyük 1 órára hűtőbe és utána rendben lesz.
4. Ha letelt a tészta pihenője enyhén lisztezett munkalapon nyújtsuk ki kb. 20 cm átmérőjű körré és tegyük át egy sütőpapírral bélelt tepsire.
5. A szélén 2-3 cm-t elhagyva kenjük meg a közepét a lekvárral.
6. A megtisztított nektarint vágjuk szeletekre és tegyük kör alakban a lekvár tetejére.
7. Szórjuk rá az egy evőkanál kristálycukrot majd aprítsuk fel a mandulát és azt is szórjuk a tetejére.
8. A tészta üres széleit hajtsuk a gyümölcsös részre.
9. A felhajtott tésztát kenjük le a maradék felvert tojással.
10. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe (alsó-felső sütés) és süssük 40 percig.
Jegyzet: Érdemes lehet duplázni a mennyiségeket és két galettet sütni, mert egy nagyon gyorsan elfogy.