Mézes szilvás pite

2025.07.27

Ez a süti egy szokásos pite is lehetne, de a tésztába csurgatott egy kanál méz annyira megváltoztatja a sütemény ízét, állagát, hogy az valami csodálatos…

Hozzávalók a töltelékhez:

 > 500 g szilva
 > 150 ml víz
 > 75 g cukor
 > 20 g étkezési keményítő
 > negyed teáskanál fahéj
 > 2 evőkanál szilvalekvár 

Hozzávalók a tésztához:
 > 225 g liszt
 > 75 g porcukor
 > 1 evőkanál méz
 > fél teáskanál szódabikarbóna
 > 1 kis tojás vagy egy nagyobb fele (kb. 25 g)
 > 2 evőkanál tej
 > 60 g vaj

Elkészítés:
1. A szilvákat magozzuk ki és vágjuk őket kis darabokra.
2. Az előkészített gyümölcsöt tegyük egy lábasba, adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat és a víz felét.
3. Forraljuk fel, főzzük egy pár percig, ameddig a szilva megpuhul és a víz kicsit elpárolog, majd a maradék vízben keverjük el a keményítőt és sűrítsük be vele a tölteléket. 
4. Tegyük félre és hagyjuk kihűlni.
5. A tésztához szitáljuk a lisztet, a porcukrot és a szódabikarbónát egy tálba, adjuk hozzá a kockára vágott vajat és morzsoljuk össze.
6. Mérjük hozzá a tejet, a mézet és a tojást majd gyúrjuk sima tésztává.
7. A tésztát gömbölyítsük gombóccá, majd pihentessük 15 percig szobahőmérsékleten.
8. Negyed óra után osszuk a tésztát 2/3-1/3 részre és a nagyobbik tésztát lisztezett munkalapon nyújtsuk ki akkorára, hogy egy 23 cm átmérőjű kapcsos (sütőpapírral bélelt) tortaforma alját és kicsit az oldalát is befedje a tészta.
9. Az előkészített tésztát kenjük meg a lekvárral és kanalazzuk rá a kihűlt tölteléket.
10. A maradék 1/3-ad tésztát reszeljük rá nagylyukú reszelőn a szilvára.
11. Süssük 180 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) 30-35 percig.
12. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd hintsük meg porcukorral.