Mézes-joghurtos sajttorta
A nyári grillvacsorák tökéletes lezárása ez a nem túlságosan édes, sütés nélkül összeállítható sajttorta. Yotam Ottolenghi receptje alapján készült, ez garantálja is a sikert.

Hozzávalók:
> 500 g görög joghurt
> 200 g zabkeksz
> 60 g sótlan vaj
> 400 g krémsajt (szobahőmérsékleten)
> 40 g porcukor
> 1 teáskanál reszelt citromhéj
> 150 g fehér csoki (jó minőségű)
> 3-4 evőkanál méz + 1 teáskanál kakukkfű
Elkészítés:
1. Béleljünk ki sütőpapírral egy 23 cm-es tortaformát és tegyük félre.
2. Egy nagyobb tál fölé helyezzünk tiszta konyharuhát, kanalazzuk bele a joghurtot és a konyharuha oldalait felhúzva pár perc alatt nyomkodjunk ki a joghurtból annyi nedvességet, amennyit csak tudunk. Kb. 1,5 csészényi besűrűsödött joghurtot fogunk kapni. A sűrű joghurtot tegyük félre, a folyadékot öntsük ki.
3. A zabkekszet daráljuk le és az olvasztott vajjal keverjük el.
4. A kekszes-vajas réteget kanalazzuk az előkészített tortaformába, majd egy kanál hátával jó alaposan nyomkodjuk le egyenletesen. Tegyük hűtőbe az alapot.
5. Egy kézi mixerrel 1-2 perc alatt keverjük simára a krémsajtot, a sűrű joghurtot, a porcukrot és a citromhéjat.
6. A fehér csokit törjük apró darabokra és egy mikrózható dobozban a mikróhullámú sütőben (alacsony fokozaton, fél percenként átkeverve) vagy vízgőz fölött a tűzhelyen olvasszuk fel.
7. Kanalazzuk az olvasztott csokoládét a krémsajtos keverékhez és kézi mixerrel keverjük kb. 1 percig.
8. A krémsajtos keveréket osszuk el egyenletesen a sütialapon, majd tegyük legalább 2 órára (a legjobb egy egész éjszakára) hűtőbe.
9. Tálalás előtt egy kisebb lábasban melegítsük folyósra a mézet egy teáskanál aprított kakukkfűvel (a kakukkfű el is hagyható).
10. A tortát vegyük ki a hűtőből, vágjuk éles késsel óvatosan körbe az oldalát és vékony sugárban folyassuk a tetejére a mézet.
Jegyzet: Én készítettem egy szedres öntetet is a torta mellé, mert nagyon jól illik a szeder a krémsajthoz. Ehhez kevés barnacukorral és egy kis citromlével főzzük fel pár perc alatt a szedret. A torta a fogyasztás előtti este is összeállítható, sőt talán úgy a legjobb. Az eredeti recept a kekszes alaphoz is ír 1 evőkanál friss kakukkfüvet, ezt kihagytam belőle.