Meggyszörp

Idén nyáron feltett szándékom, hogy megtöltöm a kamra polcait télire mindenféle házi készítésű finomsággal, ahogy azt a nagymamám és az anyukám is tette és remélem a lányom is fogja majd…
Van már a kamrában jó néhány fajta lekvár és most jöhetnek a szörpök. Elsőként a meggy.

> 2 kg meggy
> 1 kg cukor
> 1 liter víz
> 2 citrom leve vagy 5 teáskanál citromsav
> (ha száraz dunsztolás nélkül szeretnénk tartósítani, akkor tehetünk bele 10 g szörptartósítót)
Elkészítés:
1. A meggyet megmossuk, kimagozzuk és egy nagy fazékba téve a kezünkkel vagy egy krumplinyomóval minél jobban kinyomkodjuk.
2. A meggyhez adjuk a vizet és közepes lángon főzzük kb. 10 percig.
3. 10 perc után az egészet átpaszírozzuk egy szűrőn.
4. Ha dunsztolás helyett tartósítószert teszünk bele, akkor a meggyléből kiveszünk 1 dl-t és feloldjuk benne a szörptartósítót.
5. A meggylevet visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet vagy citromsavat és pár percig főzzük, ameddig a cukor el nem olvad.
6. Levesszük a tűzről és alaposan kimostott, sterilizált üvegekbe (én a mikróba szoktam betenni az üvegeket 1-2 percre) öntjük a szörpöt és lezárjuk.
7. A száraz dunsztoláshoz a még forró szörppel teli üvegeket több réteg újságpapírba csomagoljuk és betesszük az egészet az ágyneműtartóba a takarók, párnák közé és ott hagyjuk lassan kihűlni.
8. Miután kihűltek a szörpök mehetnek a kamrapolcra.
Jegyzet: Ebből a mennyiségből nálam nagyjából 2,5 liter szörp lett.

