Sajtos-olívás muffin

2025.07.12

Ez a mediterrán ízvilágú, gyorsan összedobható muffin egy kis natúr joghurttal, zöldségekkel és egy pohárka proseccoval remek nyár esti vacsora.

Hozzávalók:

 > 2 tojás
 > egy csésze natúr joghurt
 > negyed csésze olívaolaj
 > egy csésze reszelt cukkini (kb. egy fél cukkini)
 > 2 csésze liszt
 > egy evőkanál sütőpor
 > negyed teáskanál szódabikarbóna
 > 1 csésze reszt sajt ( mozzarella, parmezán, cheddar vegyesen)
 > 15 szem olajbogyó (zöld és kalamata vegyesen)
 > 1,5 teáskanál rozmaringos só (vagy külön só és friss vagy szárított rozmaring)
 > kevés bors
 > kevés fokhagyma (friss vagy granulátum)

Elkészítés:
1. A tojásokat törjük egy nagyobb tálba, adjuk hozzá a joghurtot, az olívaolajat és kézi mixerrel keverjük össze őket.
2. Adjuk a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a fűszereket a tojásos keverékhez.
3. Reszeljük le a cukkinit és azt is adjuk hozzá.
4. Reszeljük le a sajtot is (a cheddart csak apró kockákra vágtam) és szórjuk ezt is a tésztához.
5. Az olajbogyót aprítsuk fel, adjuk a tésztához ezt is és keverjük össze alaposan.
6. A muffinsütő mélyedéseit béleljük ki papírral vagy olajozzuk ki és kanalazzuk a formákba a tésztát (nálam a fagyiskanállal való adagolás vált be a legjobban).
7. Tegyük a tepsit 180 fokra előmelegített sütőbe (alsó-felső sütés) és süssük 25 percig.

Jegyzet: Olajból azt a fűszeres olajat használtam, amiben az olajbogyók áztak fetával és chili paprikával, de sima olívaolaj is jó hozzá. Tehetünk a tésztába még szárított paradicsomot és vagy akár kockázott sonkát is.