Fűszeres-citromos sügér és görög citromos rizs
Ez a mediterrán fűszerezésű hal görög citromos rizzsel egy földközi tengeri nyaralás hangulatát varázsolta az otthonunkba.

> 2 tengeri sügér (Branzino) filé
> 2 evőkanál olívaolaj
> 2 gerezd fokhagyma
> 4 ág friss rozmaring
> 4 ág friss kakukkfű
> 1 teáskanál szárított oregánó
> fél citrom
> 60 ml száraz fehérbor
> só (a citromos-kakukkfüves só itt is tökéletes) ízlés szerint
> bors ízlés szerint
Elkészítés:
1. A halakról papírtörlő segítségével itassuk fel a nedvességet.
2. Az olajat keverjük össze a zúzott fokhagymával, a sóval, borssal és az oregánóval.
3. Dörzsöljük be a páccal a hal szeleteket alul felül.
4. A citromot mossuk meg és szeleteljük vékony karikákra.
5. Helyezzük a halat egy sütőtálba és tegyünk a szeletek tetejére egy-egy ág rozmarinot és kakukkfüvet, valamit 1-2 szelet citromot.
6. A hal mellé is tehetünk még citromot és friss fűszereket.
7. Öntsük a hal alá a bort és süssük meg 200 fokos sütőben (alsó-felső sütésen kezdve és az utolsó öt percben légkeverésre váltva) 25-30 perc alatt.
Hozzávalók a citromos rizshez:
> 1 csésze fehér rizs
> 2 evőkanál olívaolaj
> 1 kisebb fej hagyma
> 1 gerezd fokhagyma
> 2 csésze csirke alaplé
> 2 evőkanál friss citromlé
> 1 teáskanál citromhéj
> só, bors, ha szükséges
> friss petrezselyem a tálaláshoz
Elkészítés:
1. A rizst mossuk meg.
2. Az olívaolajon pároljuk üvegesre az apróra vágott hagymát és fokhagymát.
3. Adjuk hozzá a rizst. Pirítsuk 1-2 percig.
4. Öntsük fel a csirke alaplévél, adjuk hozzá a citromlevet, a citromhéjat és keverjük össze.
Forraljuk fel, majd fedő alatt, alacsony lángon főzzük kb. 20 percig, ameddig a rizs megpuhul és a levet magába szívja.
5. A megfőtt rizst pár perc pihentetés után keverjük át, ha szükséges adjunk hozzá kevés sót, borsot majd tálalás előtt szórjuk meg friss petrezselyemmel.