Fűszeres-citromos sügér és görög citromos rizs

2025.07.27

Ez a mediterrán fűszerezésű hal görög citromos rizzsel egy földközi tengeri nyaralás hangulatát varázsolta az otthonunkba. 

Hozzávalók a halhoz:

 > 2 tengeri sügér (Branzino) filé 
 > 2 evőkanál olívaolaj
 > 2 gerezd fokhagyma
 > 4 ág friss rozmaring
 > 4 ág friss kakukkfű
 > 1 teáskanál szárított oregánó
 > fél citrom
 > 60 ml száraz fehérbor
 > só (a citromos-kakukkfüves só itt is tökéletes) ízlés szerint
 > bors ízlés szerint

Elkészítés:
1. A halakról papírtörlő segítségével itassuk fel a nedvességet.
2. Az olajat keverjük össze a zúzott fokhagymával, a sóval, borssal és az oregánóval.
3. Dörzsöljük be a páccal a hal szeleteket alul felül.
4. A citromot mossuk meg és szeleteljük vékony karikákra.
5. Helyezzük a halat egy sütőtálba és tegyünk a szeletek tetejére egy-egy ág rozmarinot és kakukkfüvet, valamit 1-2 szelet citromot.
6. A hal mellé is tehetünk még citromot és friss fűszereket.
7. Öntsük a hal alá a bort és süssük meg 200 fokos sütőben (alsó-felső sütésen kezdve és az utolsó öt percben légkeverésre váltva) 25-30 perc alatt.

Hozzávalók a citromos rizshez:
 > 1 csésze fehér rizs
 > 2 evőkanál olívaolaj 
 > 1 kisebb fej hagyma
 > 1 gerezd fokhagyma
 > 2 csésze csirke alaplé
 > 2 evőkanál friss citromlé
 > 1 teáskanál citromhéj
 > só, bors, ha szükséges
 > friss petrezselyem a tálaláshoz 

Elkészítés:
1. A rizst mossuk meg.
2. Az olívaolajon pároljuk üvegesre az apróra vágott hagymát és fokhagymát.
3. Adjuk hozzá a rizst. Pirítsuk 1-2 percig.
4. Öntsük fel a csirke alaplévél, adjuk hozzá a citromlevet, a citromhéjat és keverjük össze.
Forraljuk fel, majd fedő alatt, alacsony lángon főzzük kb. 20 percig, ameddig a rizs megpuhul és a levet magába szívja. 
5. A megfőtt rizst pár perc pihentetés után keverjük át, ha szükséges adjunk hozzá kevés sót, borsot majd tálalás előtt szórjuk meg friss petrezselyemmel.