Mandulás datolyatorta

> 75 g habtejszín (min. 30% zsírtartalmú)
> 75 g étcsokoládé (én 65%-os kakaótartalmút használtam)
Elkészítés:
1. A tejszínt alacsony lángon melegítsük forrásig.
2. Az étcsokit törtjük apró kockákra és adjuk a forró tejszínhez.
3. Néhány perc után keverjük össze az egészet, ameddig a csoki teljesen felolvad.
4. Tegyük félre hűlni, ameddig elkészül a torta.
> 60 g puha vaj
> 100 g cukor
> 1 tojás
> 70 g liszt
> 35 g darált mandula
> 1 csapott teáskanál sütőpor
> 1 teáskanál vanília kivonat
> 50 g tejföl
> 50 g datolyapaszta
> 1 csipet só
> 30 g étcsokicsepp vagy apró kockára tört csoki
> 20 g egész mandula
> 10-15 szem friss málna a torta tetejére
Elkészítés:
1. A puha vajat a cukorral egy kézi mixer segítségével 4-5 perc alatt keverjük habosra.
2. Adjuk hozzá a tojást, a vanília kivonatot és habosítsuk még egy kicsit a keveréket.
3. Keverjük hozzá a tejfölt és a datolyapasztát (ezt kicsit morzsoljuk össze előtte).
4. Egy másik tálban szitáljuk össze a lisztet a sütőporral, a sóval és keverjük hozzá a darált mandulát is.
5. Alacsony fokozaton keverjük a száraz hozzávalókat is a tésztához.
6. A mandulát vágjuk apróra majd azt is és a csokicseppet is keverjük a masszába.
7. Simítsuk 18 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt csatos tortaformába a tésztát.
8. Tegyük 180 fokra (alsó-felső sütés) előmelegített sütőbe és süssük kb. 40 percig. (végezzünk tűpróbát)
9. Hagyjuk a tortát teljesen kihűlni.
10. A kihűlt ganachet egy kézi mixerrel 1-2 perc alatt kicsit habosítsuk ki.
11. Kanalazzuk a csokikrémet a torta tetejére, díszítsük málnával és szórjuk meg kevés porcukorral.
Jegyzet: A ganache helyett karamell öntettel is jól harmonizál a torta.