Mandulás datolyatorta

2025.08.03
Felhős hangulatú, borongós napokon az alkotás öröme mindig feltölt. Ilyenkor csak egy-egy íz, illat vagy alapanyag ugrik be, hogy abból olyan jó lenne sütni valamit. A mai ilyen a datolya volt, amit nagyon szeretek a reggeli zabkásában vagy önmagában, viszont eddig még sosem készítettem belőle sütit. Mostantól viszont másként lesz, mert ez a puha tésztájú, harmonikus ízvilágú csokis-mandulás-datolyás torta a tetején testes étcsokoládé ganache-sal és néhány szem friss málnával nagyon finom lett.
Hozzávalók a ganachehoz:
 
> 75 g habtejszín (min. 30% zsírtartalmú)

 > 75 g étcsokoládé (én 65%-os kakaótartalmút használtam)

Elkészítés:
1. A tejszínt alacsony lángon melegítsük forrásig.
2. Az étcsokit törtjük apró kockákra és adjuk a forró tejszínhez.
3. Néhány perc után keverjük össze az egészet, ameddig a csoki teljesen felolvad.
4. Tegyük félre hűlni, ameddig elkészül a torta.

Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű tortához: 

> 60 g puha vaj
> 100 g cukor 
 > 1 tojás
 > 70 g liszt
 > 35 g darált mandula
 > 1 csapott teáskanál sütőpor
 > 1 teáskanál vanília kivonat
 > 50 g tejföl
 > 50 g datolyapaszta 
 > 1 csipet só
 > 30 g étcsokicsepp vagy apró kockára tört csoki
 > 20 g egész mandula 
 > 10-15 szem friss málna a torta tetejére 

Elkészítés:
1. A puha vajat a cukorral egy kézi mixer segítségével 4-5 perc alatt keverjük habosra.
2. Adjuk hozzá a tojást, a vanília kivonatot és habosítsuk még egy kicsit a keveréket.
3. Keverjük hozzá a tejfölt és a datolyapasztát (ezt kicsit morzsoljuk össze előtte).
4. Egy másik tálban szitáljuk össze a lisztet a sütőporral, a sóval és keverjük hozzá a darált mandulát is.
5. Alacsony fokozaton keverjük a száraz hozzávalókat is a tésztához.
6. A mandulát vágjuk apróra majd azt is és a csokicseppet is keverjük a masszába. 
7. Simítsuk 18 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt csatos tortaformába a tésztát.
8. Tegyük 180 fokra (alsó-felső sütés) előmelegített sütőbe és süssük kb. 40 percig. (végezzünk tűpróbát)
9. Hagyjuk a tortát teljesen kihűlni.
10. A kihűlt ganachet egy kézi mixerrel 1-2 perc alatt kicsit habosítsuk ki.
11. Kanalazzuk a csokikrémet a torta tetejére, díszítsük málnával és szórjuk meg kevés porcukorral. 

Jegyzet: A ganache helyett karamell öntettel is jól harmonizál a torta.