Mákos pite
Ennek a sütinek a receptjére pár nappal ezelőtt egy regény sorai közé elbújtatva akadtam és nagyon megragadott a történet és a recept is, ezért gyorsan meg is sütöttem és pont annyira finom lett, ahogy azt olvasás közben elképzeltem. Külsőre egy teljesen egyszerű pitének tűnik, de belül a szaftos máktölteléket fahéjas szilvalekvár és aszalt szilva egészíti ki, ami csodálatos ízvilágot eredményez.

> 300 g liszt
> 150 g vaj
> 2 tojássárgája
> 50 g porcukor
> 1 csapott evőkanál tejföl
> 1 csipet só
> 1 kávéskanál szódabikarbóna
Elkészítés:
1. A lisztet, a szódabikarbónát és a sót mérjük egy tálba.
2 Adjuk hozzá a hideg, kockákra vágott vajat és morzsoljuk össze a liszttel.
3. Adjuk hozzá a tojásságákat, a tejfölt és a pocukrot is, majd gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze a tésztát vigyázva, hogy csak addig gyúrjuk, ameddig összeáll (ha túlgyúrjuk törni fog).
4. A tésztát osszuk két részre és fóliába csomagolva az egyik részt tegyük a hűtőbe a másikat a fagyasztóba 30 percre.
Hozzávalók a töltelékhez:
> 170 g darált mák
> 140 g rétesliszt
> 50 g vaj
> 170 g porcukor
> 200 ml tej
> 1 citrom reszelt héja
> negyed teáskanál fahéj
> 2 tojásfehérje
> 1 evőkanál szilvalekvár
> 10 szem aszalt szilva
Elkészítés:
1. A tojások fehérjét egy külön tálban verjük fel kemény habbá.
2. A puha vajat egy másik tálban keverjük habosra a porcukorral.
3. Adjuk hozzá a vajas keverékhez a tejet, a mákot, a lisztet, a fahéjat és a citrom héjat is.
4. Óvatos mozdulatokkal keverjük a felvert tojáshabot is a töltelékhez.
Összeállítás:
1. Béleljünk ki sütőpapírral egy kapcsos tortaformát (nálam 26 cm-es, de lehet 24-es is) és simítsuk el az aljában a hütőből kivett tésztát.
2. A tészta tetejét kenjük meg az egy evőkanál lekvárral.
3. Öntsük a lekvárra a máktöltéket.
4. Az aszalt szilvákat felezzük el és helyezzük el elszórtan a tölteléken.
5. Vegyük ki a fagyasztóból a fél tésztát és reszeljük a sütemény tetejére nagylyukú reszelőn.
6. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra (alsó-felső sütés) és süssük a pitét 35-40 percig (nálam 40), ameddig szép aranybarna lesz a teteje.
7. Hagyjuk a formában kihűlni, majd tálalás előtt szórjuk meg kevés porcukorral.
Jegyzet: Mák helyett dióval, szilvalekvár helyett sárgabaracklekvárral és aszalt szilva helyett aszalt sárgabarackkal is nagyon jó lehet ez a süti, biztosan ki fogom próbálni azt a verziót is.
