Lime-krémsajt pohárdesszert

2025.09.26

Volt itthon néhány szem zabkeksz, egy lime és egy krémsajt. Ebből született ez az egyszerű, elegáns kinézetű pohárdesszert. A krém alapja egy főzött vaníliapuding, ami nagyon jól összahangba kerül a krémsajt lágyságával és a lime citrusos ízével, a többi csak keksz és vaj egyszerű keveréke. 

Hozzávalók:
 > 100 g zabkeksz (nálam aszalt áfonyás volt itthon)
 > 35 g vaj
 > 2 tojássárgája
 > 3 evőkanál cukor
 > 1 csapott evőkanál keményítő
 > 1 teáskanál vanília kivonat vagy fél rúd vanílai magjai
 > 2 dl tej
 > 175 g krémsajt (nálam az Aldiban kapható)
 > 2 evőkanál porcukor
 > 1 lime leve és reszelt héja 

Elkészítés: 
1. A vajat olvasszuk meg, a kekszet pedig tegyük egy zacskóba és sodrófával törjük morzsás állagúra, vagy aprítógépben zúzzuk össze.
2. Keverjük össze a vajat és a kekszet.
3. A vaníliapudinghoz a tojássárgákat keverjük el egy tálban a 3 evőkanál cukorral és a keményítővel.
4. Kezdjük el melegíteni egy lábasban a tejet, amihez adjuk hozzá a vaníliát is. Amikor már elég meleg a tej (még nem forr) vékony sugárban állandó kevergetés mellett öntsük a tojásos keverékhez (ezzel elkerüljük a csomósodást), majd miután az egészet elkevertük öntsük vissza a lábasba és állandó kevergetés mellett közepes hőfokon főzzük puding sűrűségűre a krémet.
5. Néha-néha megkeverve hagyjuk kicsit lehűlni a pudingot.
6. Keverjük össze közben a krémsajtot a két evőkanál porcukorral, a lime reszelt héjával és a levével.
7. Miután kissé lehűlt a puding keverjük hozzá jó alaposan a krémsajtos krémet is.
8. Készítsünk elő 4 pohárkát és mindegyik aljába tegyünk 1 evőkanál morzsát, rá két evőkanál krémet, majd megint morzsát és krémet, végül kevés morzsával zárjuk.
9. A pohárkákat (a tetejüket lefóliázva) tegyük 1-2 órára a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek. 
 
Jegyzet: A tetejére szórhatunk még kevés apróra vágott fehércsokit és/vagy pirított kókusz chipset vagy szeletelet madulát.