Levendulaszörp

2025.06.29
Szeretem a levendulát, a színét, az illatát, az ízét, a nyugodt mediterrán hangulatot, amit áraszt magából, a narancssárga pillangókat, amik elidőznek a lila virágokon…

A kamrapolc projekt második szörpje ezért ebből a kertemben nyíló csodavirágból készült.

Hozzávalók:

 > 6 citrom
 > 1 kg cukor
 > 1 liter víz
 > egy csészényi szárított levendulavirág

Elkészítés:
1. A citromot megmossuk és a héját (a fehér részt is) eltávolítva apró darabokra vágjuk.
2. A citromot főzzük szét az 1 liter vízben.
3. Adjuk hozzá a cukrot és főzzünk belőle szirupot.
4. Vegyük le a tűzhelyről, szűrjük át és keverjük bele a levendulavirágot.
5. Áztassuk kb. 2 órán át.
6. Szűrjük le, tegyük vissza a tűzhelyre és forraljuk néhány percig.
7. Öntsük a forró szörpöt megtisztított, sterilizált (mikróban 1-2 perc) üvegekbe és több réteg újságpapírba csomagolva tegyük a paplanok, párnák közé az ágyneműtartóba. 
8. Hagyjuk lassan kihűlni, majd mehetnek a kamrapolcra. 

Jegyzet: Ebből a mennyiségből nekem nagyjából 1,5 liter szörp készült. 

Ha már szedtünk virágot a szörphöz, szedjünk még néhány szálat és készítsünk levendulás cukrot is.

Ehhez a szárított levendulavirágot rétegezzünk cukorral egy üvegben és hagyjuk állni. Az év folyamán bármikor elővehetjük és egy részét ledarálva készíthetünk belőle levendulás porcukrot, amit felhasználhatunk bármihez pl. citromos-vajas kekszhez vagy nagyon jól illik diós süteményekhez is.