Levendulaszörp
A kamrapolc projekt második szörpje ezért ebből a kertemben nyíló csodavirágból készült.

> 6 citrom
> 1 kg cukor
> 1 liter víz
> egy csészényi szárított levendulavirág
Elkészítés:
1. A citromot megmossuk és a héját (a fehér részt is) eltávolítva apró darabokra vágjuk.
2. A citromot főzzük szét az 1 liter vízben.
3. Adjuk hozzá a cukrot és főzzünk belőle szirupot.
4. Vegyük le a tűzhelyről, szűrjük át és keverjük bele a levendulavirágot.
5. Áztassuk kb. 2 órán át.
6. Szűrjük le, tegyük vissza a tűzhelyre és forraljuk néhány percig.
7. Öntsük a forró szörpöt megtisztított, sterilizált (mikróban 1-2 perc) üvegekbe és több réteg újságpapírba csomagolva tegyük a paplanok, párnák közé az ágyneműtartóba.
8. Hagyjuk lassan kihűlni, majd mehetnek a kamrapolcra.
Jegyzet: Ebből a mennyiségből nekem nagyjából 1,5 liter szörp készült.
Ha már szedtünk virágot a szörphöz, szedjünk még néhány szálat és készítsünk levendulás cukrot is.
Ehhez a szárított levendulavirágot rétegezzünk cukorral egy üvegben és hagyjuk állni. Az év folyamán bármikor elővehetjük és egy részét ledarálva készíthetünk belőle levendulás porcukrot, amit felhasználhatunk bármihez pl. citromos-vajas kekszhez vagy nagyon jól illik diós süteményekhez is.
