Kakaós tekercs
A gyerekek délután mindig farkaséhesen érkeznek haza. Ilyenkor általában valami édesre vágynak, ezért gyakran készítek uzsonnára valamilyen péksütit. Ma ezt…

> 90 ml tej
> 12 g élesztő
> 40 g cukor
> 190 g liszt
> nagyobb csipet só
> 1 tojássárgája
> 45 g olvasztott vaj
Hozzávalók a töltelékhez:
> 50 g cukor
> 2 evőkanál holland kakaópor
> 50 g puha vaj
A lekenéshez 1 tojás.
Elkészítés:
1. A tejet langyosítsuk meg 10 gramm cukorral majd adjuk hozzá az élesztőt és pár perc alatt hagyjuk felfutni.
2. Egy keverőtálba mérjük ki a lisztet, a sót, a maradék cukrot és adjuk hozzá a tojássárgáját.
3. A felfutott élesztős keveréket is adjuk a többi hozzávalóhoz és kézzel vagy géppel kezdjük dagasztani.
4. 4-5 perc után adjuk hozzá az olvasztott vajat is és kb. 10 perc alatt dolgozzuk ki szép fényes tésztává.
5. A kész tésztát egy nagyobb tálban konyharuhával letakarva (ha van kelesztőtál akkor abban) meleg helyen kelesszük kb. 45-50 percen át.
6. A pihentetés leteltével enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát téglalap alakúra (35 x 20 cm).
7. Kenjük meg az 50 gramm puha vajjal.
8. A cukrot keverjük el a kakaóporral és szórjuk meg vele a tésztát.
9. Gondolatban osszuk fel három részre a tésztát és először az egyik szélét hajtsuk a középső részre majd a másik szélét hajtsuk az egészre.
10. Nyújtsuk ki újra kicsit a tésztát téglalap alakúra.
11. Szeleteljük fel hosszában 8 részre és tekerjük fel csiga alakúra.
12. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire a csigákat és kenjük le a kissé felvert tojással majd 180 fokos sütőben süssük 18-20 percig, amíg a tészta aranybarna nem lesz.
Jegyzet: A megadott mennyiségből 8 közepes méretű csiga készült, ami 10 perc alatt el is fogyott…
