Kakaós tekercs

2025.07.01

A gyerekek délután mindig farkaséhesen érkeznek haza. Ilyenkor általában valami édesre vágynak, ezért gyakran készítek uzsonnára valamilyen péksütit. Ma ezt…

Hozzávalók a tésztához:

 > 90 ml tej
 > 12 g élesztő
 > 40 g cukor
 > 190 g liszt
 > nagyobb csipet só
 > 1 tojássárgája 
 > 45 g olvasztott vaj 

Hozzávalók a töltelékhez:
 > 50 g cukor
 > 2 evőkanál holland kakaópor
 > 50 g puha vaj 

A lekenéshez 1 tojás.

Elkészítés:
1. A tejet langyosítsuk meg 10 gramm cukorral majd adjuk hozzá az élesztőt és pár perc alatt hagyjuk felfutni.
2. Egy keverőtálba mérjük ki a lisztet, a sót, a maradék cukrot és adjuk hozzá a tojássárgáját.
3. A felfutott élesztős keveréket is adjuk a többi hozzávalóhoz és kézzel vagy géppel kezdjük dagasztani.
4. 4-5 perc után adjuk hozzá az olvasztott vajat is és kb. 10 perc alatt dolgozzuk ki szép fényes tésztává.
5. A kész tésztát egy nagyobb tálban konyharuhával letakarva (ha van kelesztőtál akkor abban) meleg helyen kelesszük kb. 45-50 percen át.
6. A pihentetés leteltével enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát téglalap alakúra  (35 x 20 cm).
7. Kenjük meg az 50 gramm puha vajjal.
8. A cukrot keverjük el a kakaóporral és szórjuk meg vele a tésztát.
9. Gondolatban osszuk fel három részre a tésztát és először az egyik szélét hajtsuk a középső részre majd a másik szélét hajtsuk az egészre. 
10. Nyújtsuk ki újra kicsit a tésztát téglalap alakúra.
11. Szeleteljük fel hosszában 8 részre és tekerjük fel csiga alakúra.
12. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire a csigákat és kenjük le a kissé felvert tojással majd 180 fokos sütőben süssük 18-20 percig, amíg a tészta aranybarna nem lesz.  

Jegyzet: A megadott mennyiségből 8 közepes méretű csiga készült, ami 10 perc alatt el is fogyott…