Házi tészta
Gyerekkoromban anyukám mindig tésztát gyúrt a krumplis tésztához. Nagyon szerettem, össze sem volt hasonlítható az iskolában készített, boltban kapható száraz tésztás verzióval…
A krumplis tésztát azóta ugyan már nem szeretem, de az egyszerű két hozzávalós házi tésztát viszont előszeretettel készítem.

> 200 g 00-ás liszt
> 2 közepes szobahőmérsékletű tojás
> kevés búzadara a szóráshoz
Elkészítés:
1. Szitáljuk egy munkalapra a lisztet, készítsünk a közepébe egy mélyedést és üssük bele a tojásokat.
2. Egy villával verjük fel kicsit a tojásokat és lassan belülről kifelé haladva kezdjük el összedolgozni a liszttel.
3. Amint nagyjából felvette a tojás a lisztet kezdjük el gyúrni.
4. Ha a tészta kicsit ragacsos lenne ne adjunk hozzá több lisztet, hanem csak a kezünket belisztezve gyúrjuk tovább. Ha úgy tűnik a tojás nem veszi fel a teljes lisztet akkor se essünk kétségbe, hanem folytassuk a gyúrást, 8-10 perc után össze fog állni a tészta.
5. Gyúrjuk addig a tésztát, ameddig a felülete sima lesz és ha megbökjük az ujjunkkal visszapattan a nyoma.
6. Fedjük le a kész tésztát fóliával és tegyük legalább 30 percre a hűtőbe.
7. Fél óra után a tésztát vegyük ki a hűtőből és géppel vagy lisztezett deszkán sodrófával nyújtsuk ki nagyon vékonyra majd a tetejét is enyhén meglisztezve vágjuk a kívánt formájúra.
Jegyzet: Nálam most tagliatelle készült. Ehhez szórjunk kevés lisztet a tésztára, hogy az egész tészta felületét befedje, majd tagliatelle nyújtófával vágjuk fel a tésztát. Ha ilyenünk nincs, akkor a tésztát egymásra hajtogatva éles késsel vágjunk kb. fél centiméteres csíkokra. Hajtsuk ki a tagliatellét és szórjuk meg egy kis búzadarával, hogy a szálak ne ragadjanak össze. A friss tészta főzése a vastagságától függően csak egy-két percig tart.
Ha nem főzzük meg azonnal az egészet, akkor tegyük át egy tálcára, szórjunk egy kis búzadarát a tálcára és a tészta tetejére, hogy ne ragadjon le. Tekerjük be a tálcát fóliába, és tegyük hűtőbe legfeljebb 48 órára.