Házi almachips és gyümölcs tekercs
Újra itt a suli és ezzel az állandó fejtörés is, hogy mi kerüljön az uzsis dobozokba, ami ha lehet egyben finom is, édes is és egészséges is. Ez a két nassolnivaló pont megfelel a követelményeknek. A gyerekeim odáig vannak értük.
> 3 darab közepes alma
> 125 g friss áfonya
Elkészítés:
1. Az almákat hámozzuk meg és vágjuk kockákra.
2. Az áfonyákat mossuk meg, adjuk a kockákra vágott almához és turmixgépben vagy botmixerrel pürésítsük az egészet.
3. A kész gyümölcspürét öntsük vékony rétegben vagy egy nagy sütőpapírral bélelt tepsibe vagy aszaló funkcióval rendelkező air fryer hálós kosarába (sütőpapírra). Én az utóbbiban készítettem.
4. Melegítsük elő a sütőt/air fryert/aszalógépet 60 fokra és szárítsuk a gyümölcspürét kb. 3,5-4 órán keresztül két óránként ellenőrizve. Akkor jó, ha látszólag elvesztette a nedvességtartalmát, a teteje nem ragad, de még rugalmas.
5. Ha kész hagyjuk kihűlni, majd késsel/ollóval/pizza szeletelővel vágjuk fel csíkokra és vagy sütőpapírral együtt, vagy simán tekerjük fel.
6. Sütőpapírba csomagolva tároljuk.
Jegyzet: Ilyen tekercseket bármilyen gyümölcsből készíthetünk, azonban jó, ha mindig van benne alma is, mert a benne lévő pektinnek köszönhetően a tekercs zselésebb állagú lesz, nem szárad annyira ki. Ha nem lenne elég édes a gyümölcs lehet hozzáadni 1-2 evőkanál mézet vagy, ha szebb színt és savanyúbb ízt szeretnénk egy kis citromlevet.
> 2 közepes alma
> 1 l víz
> fél citrom leve vagy egy fél teáskanál citromsav
Elkészítés:
1. Az almákat mossuk meg és késsel vagy zöldség gyaluval vágjuk nagyon vékony szeletekre.
2. Távolítsuk el a szeletekből a magházat.
3. A vízben keverjük el a citromlevet/citromsavat és áztassuk bele a szeleteket 10 percre.
4. A vízből kivéve tegyük a szeleteket papírtörlőre vagy konyharuhára és itassuk fel az összes nedvességet az almákról.
5. Helyezzük az almaszeleteket egy nagy tepsibe vagy aszalógép rácsára úgy, hogy ne érjenek egymáshoz nagyon.
6. Tegyük vagy 80 fokra (légkeverés) előmelegített sütőbe vagy aszalógépbe és szárítsuk kb. 75 percig (félidőnél forgassuk meg a szeleteket).
7. Miután kihűltek a chipsek légmentesen lezárható dobozban vagy üvegben tároljuk, mert ha nem így teszünk sajnos megpuhulnak és úgy már nem olyan finomak.

