Fűszeres paradicsom szósz

Gyönyörű, érett, illatos paradicsomokat találtam a piacon, az árus néni a saját kertjében termesztette.
Készült belőle lecsó, meg az egyik kedvenc 5 perces ebédem, paradicsomos tészta is. Utóbbihoz erre a télire eltehető fűszeres paradicsomszósz receptre találtam, ami pizzára is tökéletes…

> 1,5 kg paradicsom
> 1 fej hagyma
> 1-2 gerezd fokhagyma
> 1 teáskanál só
> 1 teáskanál oregánó
> 1 teáskanál őrölt bazsalikom, vagy 3 nagyobb friss bazsalikomlevél
> 2 babérlevél
> 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
> fél evőkanál cukor
Elkészítés:
1. Vegyünk elő két lábast. Az egyikben forraljunk vizet, a másikba engedjünk hideg vizet.
2. A paradicsomokat mossuk meg, a szárukat vágjuk ki, majd a másik végén ejtsünk egy X bemetszést.
3. A forrásban lévő vízbe óvatosan tegyük bele a paradicsomokat egy percre, majd szűrőlapát segítségével tegyük át őket a hideg vízbe.
4. A X bemetszésnél fogjuk meg a paradicsomok héját és húzzuk le.
5. Vágjuk a meghámozott paradicsomokat nyolcadokra és tegyük félre.
6. Egy vastag aljú lábasban az olajon az apróra vágott hagymát pirítsuk üvegesre.
7. Adjuk hozzá a paradicsomot és főzzük kb. 20 percig, majd botmixerrel turmixoljuk össze.
8. Adjuk hozzá a fűszereket és alacsony lángon, néha megkeverve hagyjuk főni a szószt kb. 1-1,5 órán át (akkor jó, ha kellően besűrűsödött a leve), majd vegyük ki belőle a babérleveleket és botmixerrel turmixoljuk simára újra.
9. Öntsük a szószt alaposan elmosott, sterilizált üvegekbe (én mikróba teszem az üvegeket 1 percre), zárjuk le jó szorosan, majd állítsuk fejtetőre öt percre.
10. Öt perc után tegyük az üvegeket az ágyneműtartóba a paplanok, párnák közé, vagy egy takarókkal, törölközőkkel bélelt kosárba és ott hagyjuk lassan kihűlni őket.
11. Amikor teljesen kihűltek mehetnek a kamrapolcra.
Jegyzet: A receptre a www.zoldneklennijo.hu oldalon akadtam.