Füge keksz

2025.08.07

Annyira szeretem, hogy évek óta itthon is beérik a füge. Az utcánkban szinte minden háznál hatalmas bokrok nőnek, amik ilyenkor csak úgy roskadoznak az érett gyümölcsöktől. Készül belőlük fagyi meg lekvár a kamrapolcra. Na, meg ilyen remek keksz is, amelyben a füge, a kókuszolaj, a barna cukor és a méz kombinációja szuper szaftos állagot és csodás ízt eredményez...

Hozzávalók:
 > 140 g liszt
 > 110 g barna cukor
 > 1 teáskanál vanília kivonat
 > fél teáskanál szódabikarbóna
 > fél evőkanál méz
 > 60 ml olvasztott kókuszolaj
 > 60 ml friss füge (kb. 2 nagyobb szem) vagy fügelekvár 

Elkészítés:
1. Mérjük egy tálba a lisztet, a cukrot, a szódabikarbónát és keverjük össze.
2. Adjuk hozzá a vanília kivonatot, a mézet és az olvasztott kókuszolajat.
3. Ha lekvárt használunk azt is kanalazzuk a keverékhez, ha friss fügét akkor távolítsuk el először a héját és úgy keverjük a többi hozzávalóhoz.
4. Keverjük, majd gyúrjuk össze alaposan az egészet.
5. Osszuk 16 egyforma golyóvá a tésztát és helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire, majd szórjuk meg a golyók tetejét kevés barna cukorral.
6. Tegyük 180 fokra (alsó-felső sütés) előmelegített sütőbe és süssük 10-12 percig.
7. Hagyjuk a tepsin kihűlni a kekszeket.

Jegyzet: A zöld héjú füge édesebb, mint a lila így, ha tehetjük használjuk azt. Én a ragacsosabb állagot szeretem ennél a keksznél, ezért a sütés időtartama nálam kereken 10 perc. A kókuszolaj helyett használhatunk olívaolajat is, bár a kókuszolaj a barna cukorral jobban illik ízben a fügéhez.