Francia őszibarackos-mandulás torta

2025.07.20
Ez a torta nemcsak szemet gyönyörködtet, hanem igazán finom is. A könnyű kevert tésztát a tejföl a mandula és az édes őszibarack csodásan puhává teszi. Ellenállhatatlan…
Hozzávalók:

 > 115 g puha vaj
 > 200 g cukor
 > 2 tojás
 > 140 g liszt
 > 70 g darált mandula
 > 1 és negyed teáskanál sütőpor
 > 1 teáskanál vanília kivonat
 > 120 g tejföl
 > 1 csipet só
 > 4 szem őszibarack
 > 1 teáskanál étkezési keményítő
 > 1 evőkanál cukor
 > 15 szem mandula 

Elkészítés:
1. A puha vajat a cukorral egy kézi mixer segítségével 4-5 perc alatt keverjük habosra.
2. Adjuk hozzá egyenként a tojásokat, a vanília kivonatot és habosítsuk még egy kicsit a keveréket.
3. Egy másik tálban szitáljuk össze a lisztet a sütőporral, a sóval és keverjük hozzá a darált mandulát is.
4. A tejfölt keverjük a tojásos-vajas keverékhez.
5. A száraz hozzávalókat szórjuk a tésztába és alacsony fokozaton keverjük egyneművé az egészet.
6. A barackokat mossuk meg és a magjukat eltávolítva vágjunk két darabot kockákra, két darabot pedig vékony szeletekre.
7. A kockára vágott barackokat tegyük egy tálba, szójunk rá egy teáskanál étkezési keményítőt, keverjük össze majd adjuk ezt is a tésztához.
8. Béleljük ki sütőpapírral egy 23 cm-es kapcsos tortaforma alját, simítsuk bele a tésztát és a tetejét díszítsük a szeletekre vágott barackokkal.
9. Az egész mandulát késsel vágjuk durvára és szórjuk a barack tetejére.
10. A tortát hintsük meg az egy evőkanál cukorral.
11. Tegyük a süteményt 180 fokra előmelegített (alsó-felső sütés) sütőbe és 50-55 percig süssük. Végezzünk tűpróbát.
12. Tíz perc pihentetés után egy éles késsel vágjuk körbe a tortaforma oldalát belülről és rácsra téve hagyjuk kihűlni a tortát. Porcukorral meghintve tálaljuk. 

Jegyzet: A darált mandula helyett használhatunk sima lisztet is, illetve a barack cserélhető más gyümölcsre is, próbáltam már eperrel és körtével is. Kínálhatunk mellé mézzel és kevés fahéjjal ízesített görög joghurtot is, azzal is nagyon finom.