Francia almatorta

2025.09.06

Az a desszert, aminek a nevében az szerepel, hogy francia az már rossz nem lehet…így van ez ezzel a csupa alma őszi finomsággal is, és nemcsak, hogy nem rossz, hanem csodás, ahogy a lágy tészta körül öleli a savanykás almát.
Többször készítettem már és mindig nagyon finom. Főzhetünk mellé vanília öntetet vagy tálalható tejszínnel, fagyival, mézes joghurttal, füge lekvárral mindenhogy tökéletes.

Hozzávalók:

 > 1 kg alma (lehetőleg savanyúbb fajta) 
 > 1 csésze cukor (200 g) + 1 evőkanál a torta tetejére
 > 1 csésze liszt (140 g) + 2 evőkanál liszt
 > 1 teáskanál citromlé
 > 1 evőkanál rum (opcionális)
 > 2 teáskanál sütőpor
 > 1 tojás
 > 2 tojássárgája
 > 1 csésze (245 g) tej
 > 1 csésze (230 g) növényi olaj
 > 1 csipet só
 > 1 teáskanál vanília kivonat 

Elkészítés:
1. Az almákat meghámozzuk, majd a magházukat eltávolítva vékony szeletekre vágjuk.
2. Az alma szeleteket tegyük egy mikrózható tálba és percenként átkeverve összesen kb. 4 perc alatt mikrózzuk puha hajlóssá a szeleteket, majd tegyük őket félre kb. 10 percre hűlni.
2. Egy tálban keverjük össze az egy csésze cukrot, az egy csésze lisztet, a sütőport és a sót.
3. Egy másik nagyobb tálban keverjük el kézi mixerrel az egy tojást, az egy csésze tejjel, olajjal és a vanília kivonattal.
4. Lassan adagolva keverjük hozzá a már összekevert száraz hozzávalókat is.
5. A kész tésztából vegyünk ki egy csészényi adagot.
6. A maradék tésztához keverjük hozzá a két tojássárgáját, a kivett tésztához pedig a két evőkanál lisztet.
7. A nagyobb adag tésztához keverjük hozzá a kihűlt almaszeleteket.
8. Béleljük ki egy 26 (lehet 23-as is) cm átmérőjű tortaforma alját sütőpapírral (úgy, hogy a sütőpapír szélei kilógjanak mindenhol, mert a tészta folyóssága miatt előfordulhat, hogy kifolyik a formából) és a formát tegyük egy lapos nagy tepsibe.
9. Öntsük az almás tésztát az előkészített formába, jól nyomkodjuk bele az almát mindenhol, majd kanalazzuk rá a félretett tésztát (azt amibe a plusz két evőkanál lisztet tettük) úgy, hogy mindenhol befedje az almás réteget.
10. Szórjuk meg a torta tetejét az egy evőkanál cukorral.
11. Tegyük a tortát 160 fokra (alsó-felső sütés) melegített sütőbe és süssük 1-1 óra 15 percen keresztül (nálam 1 óra+ 15 perc volt).
12. A sütőből kivett tortát hagyjuk a formában kihűlni.