Mini hamburger édesburgonya pogácsával, kecskesajttal és füge chutneyval
Egész nyáron vágytam ennek az ételnek az elkészítésére, azonban végül mindig valami más került az asztalra. Csakhogy mostanában a lányom elkezdett érdeklődni a hamburger iránt (igen, van olyan ember, aki nem szereti a hamburgert...), de az éttermi verziók túlságosan nagyok és túl sok összetevősök neki, így végre volt rá indok, hogy készítsek számára egy alap húspogácsa, hamburgerbuci verziót, magamnak meg a rég megálmodott húsmentes változatot.

> 1 dl tej
> 1 evőkanál cukor
> 10 g élesztő
> 0,5 teáskanál só
> 300 g liszt (nálam BL 80-as)
> 50 g joghurt
> 20 g olaj
> 1 kisebb tojás vagy egy nagyobb fele (a másik fele mehet a tetejére)
Elkészítés:
1. A tejet langyosítsuk meg, adjuk hozzá a cukrot, az élesztőt és pár percre tegyük félre ameddig felfut.
2. Közben mérjük egy tálba a többi hozzávalót.
3. Miután az élesztő felfutott keverjük azt is a többi hozzávalóhoz és géppel vagy kézzel gyúrjunk a hozzávalókból sima tésztát.
4. A kidolgozott tésztát vagy takarjuk le egy tiszta konyharuhával vagy tegyük kelesztőtálba és meleg helyen kelesszük duplájára egy óra alatt.
5. A megkelt tésztát tegyük lisztezett felületre és osszuk 8 kb. 70 grammos darabra.
6. A darabokat egyenként gömbölyítsük zsemle formájúra, majd tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire és hagyjuk ismét duplájára kelni kb. egy újabb óra alatt.
7. Ha letelt a pihenőidő kenjük le a tetejüket felvert tojással és ha szeretnénk szórjuk meg szezámmaggal.
8. Melegítsük elő a sütőt (alsó-felső sütés) 180 fokra és süssük a bucikat kb. 20-23 percig, ameddig szép aranybarna nem lesz.
> 400 gramm édesburgonya
> 1 kisebb tojás
> 30 g zsemlemorzsa
> só, bors ízlés szerint
> egy csipet bazsalikom
> egy csipet oregánó
> negyed teáskanál fokhagymapor
> 1 csapott evőkanál tejföl
> 1 evőkanál olaj a sütéshez
Elkészítés:
1. Az édesburgonyákat vágjuk félbe hosszában és sütőben süssük meg kb. 20-30 perc alatt.
2. A megsült édesburgonyák héját távolítsuk el, villával pürésítsük a belsejét és hagyjuk teljesen kihűlni.
3. A kihűlt püréhez keverjük hozzá a többi hozzávalót.
4. Melegítsünk egy nagyobb serpenyőben egy evőkanál olajat és közepes lángon süssünk a masszából akkora pogácsákat, amekkora a hamburger zsemle mérete.
5. Oldalanként kb. 3-5 perc alatt lesz kész.
> 1 kg friss füge
> 1 fej lila hagyma
> 200 g barna cukor
> 200 g mazsola
> 2 közepes alma
> 200 ml almaecet
> 1 citrom leve és héja
> 5 cm friss gyömbér reszelve
> fél teáskanál szegfűszeg
> fél teáskanál bors
> 2 teáskanál só
> 2 darab fahéj rúd
> 1,5 evőkanál olaj
Elkészítés:
1. A mazsolát áztassuk forróvízbe 10 percre.
2. A lilahagymát vágjuk apróra és az olajon pár perc alatt pirítsuk üvegesre.
3. Az almát hámozzuk meg és kockázzuk fel.
4. A füge kivételével minden hozzávalót adjunk a hagymához és főzzük nagyjából 20 percig közepes lángon.
5. 20 perc után adjuk a keverékhez a megtisztított, darabolt fügét is és alacsony hőmérsékleten főzzük kb. 2 órán át, ameddig elég sűrű és pépes lesz az állaga (ha nem lenne elég sűrű, akkor a fahéj rudakat eltávolítva a chutney egy részét botmixerrel pürésíthetjük is).
6. A kész chutneyt (a fahéj rudakat eltávolítva) forrón tiszta, sterilizált üvegekbe szedjük majd az üvegek tetejét jól rácsavarva fejjel lefelé fordítjuk 5 percre.
7. Ha letelt az 5 perc száraz dunsztban (ágyneműtartóban párnák, takarók között) hagyjuk teljesen kihűlni majd mehet a kamrapolcra.
