Cseresznye torta

2025.06.23
Van egy hatalmas cseresznyefa a kertünkben, amin idén rengeteg gyümölcs termett. Nem nagyon szoktam cseresznyés sütiket sütni, de most valahogy kedvet kaptam hozzá. Ez lett belőle…rendkívül puha, finom és könnyű tésztájú és pont megfelelő arányban édes.

Hozzávalók:

 > 300 g cseresznye

 > 115 g sótlan vaj szobahőmérsékleten

 > 165 g nádcukor (lehet kristálycukor is)

 > 2 teáskanál citromlé és egy kis citromhéj

 > 1 teáskanál vanília

 > 2 egész tojás (legjobb szobahőmérsékleten)

 > 110 g liszt

 > 30 g darált mandula

 > 1 teáskanál sütőpor

 > csipet só

 > 1-2 evőkanál kristálycukor és kevés szeletelt mandula a szóráshoz


Elkészítés:

1. A cseresznyét kimagozzuk és kb. egy maréknyit félbe a többi részét negyedekbe vágjuk.

2. A szobahőmérsékletű vajat és a cukorot robotgéppel vagy kézi mixerrel keverjük 4-5 percig, ameddig könnyű és habos lesz.

3. Adjuk hozzá egyenként a tojásokat, keverjük el alaposan.

4. Keverjük hozzá a citromlevet és héjat, valamint a vaníliát.

5. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, az őrölt mandulát, a sütőport és a sót.

6. Adjuk a száraz hozzávalókat a tojásos-vajas keverékhez és addig keverjük, amíg homogén nem lesz a tészta.

7. Egy spatulával óvatosan keverjük hozzá a negyedekbe vágott cseresznyéket.

8. Simítsük a masszát egy sütőpapírral bélelt tortaformába (az oldalát ki is kenhetjük vajjal). 

9. Helyezzük a tészta tetejére a maradék félbevágott cseresznyét.

10. Szórjuk meg a torta tetejét 1-2 evőkanál kristálycukorral és egy kis szeletelt mandulával.

11. 180 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) süssük a tésztát 35-40 percig (mivel minden sütő más végezzünk tűpróbát).

12. Kihűlés után a tetejét díszíthetjük sima vagy kardamomos porcukorral vagy olvasztott fehércsokival. 

Jegyzet: Ez a recept bármilyen lédús szezonális gyümölccsel működik. Biztos alap egy vidéki konyha receptgyűjteményében.