Cseresznye torta

Hozzávalók:
> 300 g cseresznye
> 115 g sótlan vaj szobahőmérsékleten
> 165 g nádcukor (lehet kristálycukor is)
> 2 teáskanál citromlé és egy kis citromhéj
> 1 teáskanál vanília
> 2 egész tojás (legjobb szobahőmérsékleten)
> 110 g liszt
> 30 g darált mandula
> 1 teáskanál sütőpor
> csipet só
> 1-2 evőkanál kristálycukor és kevés szeletelt mandula a szóráshoz
Elkészítés:
1. A cseresznyét kimagozzuk és kb. egy maréknyit félbe a többi részét negyedekbe vágjuk.
2. A szobahőmérsékletű vajat és a cukorot robotgéppel vagy kézi mixerrel keverjük 4-5 percig, ameddig könnyű és habos lesz.
3. Adjuk hozzá egyenként a tojásokat, keverjük el alaposan.
4. Keverjük hozzá a citromlevet és héjat, valamint a vaníliát.
5. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, az őrölt mandulát, a sütőport és a sót.
6. Adjuk a száraz hozzávalókat a tojásos-vajas keverékhez és addig keverjük, amíg homogén nem lesz a tészta.
7. Egy spatulával óvatosan keverjük hozzá a negyedekbe vágott cseresznyéket.
8. Simítsük a masszát egy sütőpapírral bélelt tortaformába (az oldalát ki is kenhetjük vajjal).
9. Helyezzük a tészta tetejére a maradék félbevágott cseresznyét.
10. Szórjuk meg a torta tetejét 1-2 evőkanál kristálycukorral és egy kis szeletelt mandulával.
11. 180 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) süssük a tésztát 35-40 percig (mivel minden sütő más végezzünk tűpróbát).
12. Kihűlés után a tetejét díszíthetjük sima vagy kardamomos porcukorral vagy olvasztott fehércsokival.
Jegyzet: Ez a recept bármilyen lédús szezonális gyümölccsel működik. Biztos alap egy vidéki konyha receptgyűjteményében.