Diós-szilvás datolyatorta

2025.09.01
Itt van az ősz, itt van újra és bár az időjárás még szép nyári, a szervezetünk már az őszi ízekre vágyik. Ebben az egyszerű kevert sütiben csupa őszi finomság van. Dió és szilva egy kis étcsokival kombinálva, az alapja pedig tejben áztatott datolyapaszta.

Ez az új kedvenc sütim.

Hozzávalók:

 > 200 g datolyapaszta vagy magozott egész datolya
 > 375 g tej
 > 1/2 csésze (120 g) olaj
 > 1 tojás
 > 1/3 csésze (75 g) barna cukor
 > 1 teáskanál sütőpor
 > 1/2 teáskanál szódabikarbóna
 > 1 csésze (140 g) liszt
 > 1/2 teáskanál fahéj
 > 1 csipet só
 > 8 szem szilva
 > 30 g étcsokicsepp vagy aprított étcsoki
 > 6-8 szem dió
 > 1 evőkanál kristálycukor+fél teáskanál fahéj a tetejére 

Elkészítés:
1. A tejet melegítsük meg és áztassuk bele a datolyát pár percre.
2. Amikor a datolya megpuhult egy késes aprítóban vagy turmixgépben daráljuk össze a tejet és a datolyát homogén masszává.
3. Adjuk a masszához a tojást, az olajat, a cukrot, a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a fahéjat, majd kézi mixerrel keverjük pár percig.
4. Keverjük a tésztához a csoki 2/3 részét és a felaprított dió 2/3 részét is.
5. A szilvából 4 szemet vágjunk kockákra és azt is keverjük a tésztába.
6. Simítsuk a tésztát sütőpapírral bélelt 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformába és díszítsük a tetejét a maradék cikkekre vágott szilvával, a maradék csokival és dióval, majd szórjuk meg az egészet egy evőkanál fahéjas cukorral.
7. A sütőt melegítsük elő 180 fokra (alsó-felső sütés) és süssük a tortát 50 percig. 
8. Hagyjuk a tortaformában kihűlni.