Datolya-mogyorókrém-csoki szelet

2025.10.10

Négy hozzávalós, gyorsan elkészíthető szuper egészséges nasi. Legközelebb biztosan nagyobb adagot készítek, mert túl gyorsan fogy…

Hozzávalók:

 > magozott, egész datolya (15-20 darab)
 > 2-3 evőkanál földimogyorókrém (házi verzióhoz recept alul)
 > egy marék földimogyoró vagy olajos magok vegyesen
 > 50 g étcsoki

Elkészítés (szeletelhető verzió):
1. Béleljünk ki sütőpapírral egy lapos sütőformát vagy bármilyen dobozt.
2. A datolyákat nyissuk félbe és nyomkodjuk a forma aljára minél jobban.
3. A mogyorókrémet mikróban melegítsük kicsit folyóssá és öntsük a datolya tetejére egyenletesen.
4. Szórjuk meg aprított mogyoróval (vagy vegyes magokkal).
5. Mikróban olvasszuk meg a csokit és fedjük be egyenletesen vele mindenhol a datolyás-mogyorós alapot. Ha nem lenne elég folyékony a csoki adjunk hozzá egy evőkanál olajat vagy kókuszzsírt.
6. Hagyjuk a csokit megszilárdulni (ha olajat használtunk a csokihoz, akkor lehet, hogy hűtőbe kell tenni, hogy újra megkössön és akkor tároljuk is majd a hűtőben a kész darabokat, mert szobahőmérsékleten olvadós lesz a csoki).
7. Vegyük ki a formából és vágjuk tetszőleges méretűre.
8. Tároljuk légmentesen lezárható dobozban.
 

Elkészítés (egész datolyás verzió):
1. A datolyákat óvatosan nyissuk szét, majd kanalazzunk egy fél kiskanál mogyorókrémet a közepükbe.
2. Nyomjunk egy szem mogyorót a krémbe és zárjuk össze az egészet.
3. Forgassuk meg a szemeket olvasztott csokiban és hagyjuk megszilárdulni.
4. Légmentesen zárható dobozban tároljuk ezt is. 
Házi földimogyorókrém:

Hozzávalók:
> 500 g sótlan pirított földimogyoró (nálam a héjas változatból készült)
> 2 evőkanál olaj
> 2 nagy csipet tengeri só
> 2 evőkanál porcukor

Elkészítés:
1. A mogyorót tisztítsuk meg a héjától majd a hozzávalókat tegyük egy késes aprítóba és daráljuk krémes állagúra néhány perc alatt (a sót és a cukrot az igazítsuk az ízlésünkhöz).

Jegyzet: Késes aprító híján botmixerrel is el lehet készíteni.