Csokis zsemle
A gyerekek a Börzsönyben nyaraltak egész héten. A hazafelé útra sütöttem nekik ezeket a puha csokis zsemléket. Jó volt látni, ahogy eszik egyiket a másik után.

> 225 g liszt
> 130 ml tej
> 30 g vaj
> 13 g friss élesztő
> 1,5 evőkanál cukor
> 3 g sütőpor
> 1 csipet só
> 1 teáskanál vanília kivonat
> 75 g étcsoki csepp
> 1-2 evőkanál tej a lekenéshez
Elkészítés:
1. A tejet langyosítsuk meg.
2. Keverjük el a meleg tejben a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, adjuk hozzá a kis darabokra vágott vajat és a sütőport.
3. Várjunk 4-5 percet, ameddig az élesztő felfut.
4. Közben mérjük a lisztet és a sót egy nagyobb tálba.
5. Ha az élesztő felfutott keverjük a száraz hozzávalókhoz, adjuk hozzá a vanília kivonatot is a keverékhez és kézzel vagy géppel gyúrjuk kb. 5-10 percig, ameddig össze nem áll a tészta.
6. Óvatosan keverjük a tésztába a csoki cseppeket.
7. Takarjuk le a tálat egy konyharuhával (ha van kelesztőtálunk, akkor használjuk azt) és hagyjuk kelni a tésztát meleg helyen egy órán át.
8. Miután letelt az egy óra a tésztát tegyük egy munkalapra, kicsit gyúrjuk át és osszuk 6 egyforma darabra.
9. A darabokat gömbölyítsük egyenként zsemle formájúra és tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire.
10. Letakarva egy konyharuhával hagyjuk ismét kelni a zsemléket 20 percig.
11. A pihenőidő letelte után kenjük meg a zsemléket tejjel és 190 fokra (alsó-felső sütés) előmelegített sütőben süssük meg őket 20-25 perc alatt.
12. A sütőből kivéve a forró zsemléket ismét kenjük le kevés tejjel, majd kihűlés után szórjuk meg kevés porcukorral.
Jegyzet: Ezek a zsemék nagyon finomak önmagukban egy pohár tejjel, de kihűlés után felvágva lekvárral megkenve is tálalhatjuk őket.