Csokis keksz

2025.08.11

Ezt a kekszet sütöm a legtöbbször, igazi jolly joker recept. Csodásan csokis, kívül kemény, belül puha, kevés hozzávalóból áll és sütéssel együtt 45 percen belül kész.
A gyerekeim nagyon szeretik, ezért sokszor kerül az uzsis dobozba és olyankor annyit kell csomagolni belőle, hogy egy-egy barátnak is jusson belőle…

Hozzávalók:

 > 2 tojás
 > 170 g cukor  
 > 220 g étcsoki
 >  10 g vaj 
 > 1 nagy csipet só 
 > 80 g liszt
 > 2 g sütőpor 

Elkészítés:
1. A tojásokat a cukorral egy kézi mixerrel habosítsuk ki 3-4 perc alatt.
2. Mikróban vagy vízgőz fölött olvasszuk fel a csokit és a vajat.
3. Adjuk a csokis-vajas keveréket a felvert tojásos részhez és keverjük jól össze.
4. Szórjuk a keverékbe a lisztet, a sütőport és a sót is és alacsony fokozaton alaposan keverjük össze az egészet.
5. Béleljünk ki sütőpapírral két nagy tepsit. 
6. Két kiskanál segitségével rakosgassunk kis diónyi halmokat a tepsire egymástól kellő távolságra (én 20 darab kekszet sütök egy tepsin 4x5 darabot osztok el egyenlő távolságban).
7. Tegyük a tepsiket egymás után 180 fokra (alsó-felső sütés) előmelegített sütőbe és süssük a kekszeket 10-12 percig (nálam 11 perc).
8. Amikor kivesszük a kekszeket még puhák, ne rémüljünk meg ez így jó, hűlés során keményednek meg, addig hagyjuk őket a tepsin.

Jegyzet: A recept 200 gramm csokival is működik, nagyon sokszor sütöttem már úgy is, azonban az fontos, hogy magas kakaótartalmút válasszunk, mert ebben a receptben a csoki dominál. Én sütéshez mindig az Aldiban kapható Choceur 65 % kakaótartalmú étcsokiját használom, nagyon jó folyékonyra olvad és az íze is finom. 

A recept Varga Gábor Desszert szerelem című könyvéből származik.