Crostata al limone

2025.08.18

Az elmúlt héten Olaszországban nyaraltunk. A tenger illata, a városi séták és a csodás gasztronómiai élmények mellett rengeteg szuper sütemény recepttel is gazdagodtam. Az egyik ilyen a Crostata al limone, vagyis a citromos pite. A szerény kinézetű, egyszerű desszert, gazdag citrom ízzel, ami mind az omlós tésztában, mind a tejmentes citromkrémben is jelen van az olasz nagymamák kedvelt receptje és mostantól az enyém is…

Hozzávalók a citromkrémhez:

 > 2 tojássárgája vagy 1 egész tojás (nálam 1 egész)
 > 50 g liszt
 > 175 g cukor
 > 2 citrom leve
 > 500 ml víz

Elkészítés:
1. Mérjük egy lábasba a tojást a cukrot, a lisztet és keverjük el.
2. Facsarjuk ki a citromok levét (az egyiknek előbb reszeljük le a héját és tegyük félre a tésztához) és lassan adagolva, hogy elkerüljük a csomósodást keverjük hozzá a tojásos részhez.
3. Vékony sugárban öntsük a vizet is a tálba.
4. Közepes lángon, állandó kevergetés mellett sűrítsük be a hozzávalókat puding sűrűségűre (amikor megjelennek az első buborékok a krém felszínén zárjuk el a lángot).
5. Öntsük a krémet egy üveg tálba, tegyünk közvetlenül a tetejére fóliát és hagyjuk kihűlni teljesen.

Hozzávalók a tésztához:
 > 300 g liszt
 > 120 g vaj
 > 2 tojás
 > negyed teáskanál sütőpor
 > 120 g cukor
 > 1 citrom héja 

Elkészítés:
1. Mérjük a hozzávalókat egy keverőtálba és géppel vagy kézzel gyúrjuk sima tésztává.
2. Fontos, hogy csak addig gyúrjuk a tésztát, ameddig összeáll.
3. Tegyük a tésztát fóliába csomagolva a hűtőbe egy órára.
4. Ha letelt a pihenőidő osszuk a tésztát 1/3-ad 2/3-ad részre.
5. Enyhén lisztezett felületen nyújtsunk ki a nagyobb tésztát és béleljük ki vele egy sütőpapírral bélelt 24 cm átmérőjű tortaforma alját és 2-3 cm magasan az oldalát.
6. Öntsük a krémet a tésztára.
7. Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a maradék tésztát is és fedjük be vele a krémet.
8. Szurkáljuk meg egy villával a torta tetejét és tegyük 180 fokra előmelegített (alsó-felső sütés) sütőbe és süssük 35-40 percig, ameddig a teteje aranybarna nem lesz.
9. Hagyjuk teljesen kihűlni a sütőből kivett süteményt, majd szórjuk meg a tetejét porcukorral.

Jegyzet: A citromos pitét nagyon jól kiegészíti a szederből készült öntet, lekvár. A krém készülhet víz helyett ugyanannyi tejjel is.