Cottage cheese lepénykenyér

2025.09.15
Ismét egy gyorsan elkészíthető lepénykenyér, mert nem tudom őket megunni…Ezúttal lágy sajtból és még néhány egyszerű hozzávalóból.
Hozzávalók:

 > 200 g cottage cheese
 > 210 g liszt
 > 1 teáskanál sütőpor 
 >  fél teáskanál só
 > 1 evőkanál olívaolaj
 > 1 tojás

 Elkészítés:
1. Botmixerrel vagy késes aprítóban keverjük csomómentesre a cottage cheeset.
2. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és lisztezett felületen gyúrjuk 3-5 percig, ameddig sima rugalmas tésztát kapunk. Ha túl ragacsos lenne adjunk hozzá kevés lisztet, ha túl kemény 1-2 evőkanál tejjel vagy joghurttal javítsunk az állagán.
3. Lisztezett felületen osszuk a tésztát 4-6 részre, attól függően, hogy mekkora lepényeket szeretnénk.
4. Formázzunk mindegyikből gombócot, majd nyújtsuk ki egy sodrófával kb. 0,6 cm vastagságú körré őket. 
5. Közepes hőfokon melegítsünk fel egy serpenyőt (a legjobb erre a célra egy öntöttvas serpenyő).
6. Tegyük a lepényeket egyesével a serpenyőbe és süssük oldalanként 2-3 percig. Buborékoknak kell megjelenniük a felszínén, az aljának pedig aranybarnára kell pirulnia.
7. Óvatosan fordítsuk meg és a másik felét is süssük meg (ha felpúposodna a tészta óvatosan nyomjuk vissza, hogy mindenhol egyenletesen meg tudjon sülni).
8. Ha megsült a lepény kenjük meg vékonyan olvasztott vajjal vagy olívaolajjal és konyharuhával takarjuk le, ameddig elkészül a többi tészta is.

Jegyzet: Ezek a lepények jól illenek mindenféle mártogatóshoz, vagy tölthetünk bele sült zöldségeket (én cukkinit és hummuszt tettem bele), vagy akár mini pizza alap is lehet belőle. Légmentesen lezárva a lepényeket 2 napig tárolhatjuk szobahőmérsékleten.