Citromos ricotta torta

2025.10.31
Szeretem az ilyen egyszerű recepteket, amiket a gyerekekkel együtt könnyen el lehet készíteni. Ez a lágy citromos-ricottás torta ropogós morzsával a tetején csak néhány hozzávalóból készül, ráadásul villámgyorsan összeállítható gyerekekkel együtt is.
Hozzávalók a töltelékhez:

 > 500 g ricotta
 > 90 g cukor
 > 1 teáskanál vanília kivonat
 > 1,5 nagy citrom héja 
 > 1 evőkanál citromlé 
 > 1 tojás 

Hozzávalók a tésztához:
 > 300 g liszt
 > 90 g cukor
 > 0,5 citrom héja
 > 2 teáskanál sütőpor
 > 1 tojás
 > 90 ml olaj

Elkészítés:
1. A töltelék hozzávalóit alaposan keverjük össze egy tálban és tegyük félre.
2. A tésztához a száraz hozzávalókat tegyük egy tálba, adjuk hozzá a tojást és végül az olajat, majd az ujjainkkal csipkedő mozdulatokkal csipkedjük morzsássá a tésztát.
3. Béleljük ki sütőpapírral egy 23 cm átmérőjű csatos tortaforma alját, majd a morzsa 2/3-át kicsit nyomkodjuk el (nem kell túlságosan belenyomni, csak tapadjon össze mindenhol) a tortaforma alján úgy, hogy kb. 1,5-2 cm-es peremet is alakítsunk ki körben.
4. Öntsük a tölteléket a tésztára majd szórjuk a tetejére egyenletesen a maradék morzsát.
5. 180 fokra előmelegített (alsó-felső sütés) sütőben süssük 30 perc alatt aranybarnára.
6. Hagyjuk a formában kihűlni, majd szórjuk meg porcukorral.
7. A kihűlt tortát hűtőben tároljuk. 

Jegyzet: A töltelékbe lehet tenni friss gyümölcsöt is, pl. málnát vagy áfonyát, vagy a kész torta mellé tálalhatunk gyümölcslekvárt is.