Citromos jégkása

2025.07.22
A lányom kedvence a szicíliaiak nagyszerű jeges édessége a granita. Ez a házi verzió szerinte éppen ugyanolyan finom…
Hozzávalók:

 > 250 ml víz
 > 125 g cukor
 > 250 ml frissen facsart citromlé 

Elkészítés:
1. A vizet és a cukrot mérjük egy lábasba, tegyük a tűzhelyre, majd melegítsük addig, ameddig a cukor elolvad.
2. Ameddig a szirup melegszik facsarjuk ki a citromok levét.
3. Vegyük le a tűzhelyről a cukros vizet, öntsük bele egy szűrőn keresztül a citromlevet és keverjük össze.
4. Hagyjuk kihűlni majd, ha van fagyigépünk azzal keverjük ki nagyjából egy óra alatt, ha nincs akkor tegyük egy nagyobb lapos műanyag dobozba a keveréket, fedjük le és tegyük a fagyasztóba 3 órára.
5. Három óra múlva vegyük ki a mélyhűtőből és egy villával zúzzuk össze a keletkezett jégkristályokat.
6. Fedjük le és tegyük vissza újra a fagyasztóba egy órára.
7. Ha letelt az újabb egy óra ismét keverjük össze villával.
8. Az utolsó két lépést végezzük el még 2-3 alkalommal.
9. Akkor van kész, amikor a jégkása fehér színű lesz.

Jegyzet: Ha maradna jégkása (ilyen nálunk még sosem fordult elő), akkor tárolhatjuk még pár napig a fagyasztóban, majd fogyasztás előtt egy órával tegyük a hűtőbe, hogy megfelelő állagúra olvadjon. Az olasz óriás citromra a Lidlben akadtam.