Házi rostos őszibaracklé

2025.09.17
Évek óta van egy kis őszibarackfa a kertünkben, ami idén először hozott bővebb termést. Már tavasz óta vártam, hogy végre beérjenek a gyümölcsök és elkészülhessen ez a szuperfinom rostos baracklé.

Hozzávalók:
 > 600 ml őszibarack püré (a barack nagyságától függ, hogy mennyi kell belőle)
 > 400 ml víz
 > 100 g cukor
 > 1 teáskanál citromsav vagy egy citrom leve

Elkészítés:
1. Az érett barackokat hámozzuk meg, daraboljuk fel és botmixerrel pürésítsük.
2. 600 ml pürét öntsünk egy mérőkancsóba és adjunk hozzá 400 ml vizet.
3. Öntsük egy nagyobb lábasba a barack pürét és a vizet majd adjuk hozzá a 100 gramm cukrot és a citromsavat is.
4. Keverjük össze és nagy lángon forraljuk fel (forrás után még főzzük 1-2 percig).
5. Töltsük a forró baracklevet meleg vízzel elmosott/ sterilizált üvegekbe és tegyük őket száraz dunsztba (ágyneműtartóba paplanok, párnák közé) 1-2 napra, ameddig kihűlnek.
6. Ha kihűltek mehetnek is az üvegek a kamrapolcra. Karácsonykor nagy sikere lesz az ünnepi asztalon.

Jegyzet: Puha, érett szilvával is kipróbáltam már ezt a receptet és azzal is nagyon jó lett. A napokban pedig elkészítem almával is.


Jeges tea a kertben termett barackból
Jeges tea a kertben termett barackból