Banános kávé süti

2025.11.03
Nem nagyon hittem ebben a süteményben, mert még sosem sütöttem semmit, amiben banán van, mert ránézésre az összes banánkenyér meg hasonlók olyan száraznak tűnnek. Na de volt itthon néhány nagyon érett banán, reggeli meg semmi, ezért úgy határoztam teszek egy próbát ezzel a recepttel. Igazán örülök neki, mert tényleg nagyon finom lett. Ugyan ránézésre semmi extra, sőt száraznak is tűnik a tészta mégsem az, sőt… a banán íze pedig nagyon kellemesen harmonizál a fűszerekkel. Biztosan sütök ilyet máskor is.

Hozzávalók a sütemény tésztához:
 > 4 evőkanál olvasztott vaj
 > 1/2 csésze görög joghurt
 > 1 csésze banánpüré (2 banán)
 > 2 teáskanál vanília kivonat
 > 2/3 csésze barna cukor
 > 2 tojás
 > 1/4 csésze tej (nálam zabtej)
 > 2 csésze liszt
 > 1 csipet só
 > 2 teáskanál sütőpor
 > 1/2 teáskanal szódabikarbóna
 > 1 evőkanál fahéj
 > 2 teáskanál instant kávé 

Hozzávalók a középső réteghez:
 > 1/2 csésze barna cukor
 > 2 evőkanál liszt
 > 1 evőkanál fahéj (nálam pumpkin pie spice mix)

Hozzávalók a morzsás réteghez:
 > 3 evőkanál olvasztott vaj
 > 1/2 csésze barna cukor
 > 1/2 csésze liszt
 > 1 teáskanál fahéj
 > 1 nagy csipet só 

Elkészítés:
1. A sütemény tésztához a vajat, a joghurtot, a banánpürét, a vanília kivinatot, a cukrot, a tojásokat és a tejet keverjük össze egy kézi mixerrel.
2. Mérjük egy tálba a száraz hozzávalókat (a lisztet, a sót, a sütőport, a szódabikarbónát, a fahéjat és a kávét), keverjük össze és apránként szórva keverjük a nedves hozzávalókhoz.
3. Tegyük félre és készítsük el a másik két réteget.
4. A középső réteghez a cukrot, a lisztet és a fahéjat keverjük össze egy tálban és tegyük félre.
5. A morzsa réteghez az olvasztott vajat, a cukrot a lisztet, a fahéjat és a sót keverjük mozsás állagúra és tegyük félre.

Összeállítás:
1. Béleljünk ki sütőpapírral egy csatos tortaformát vagy egy 20*20 cm-es sütőtálat.
2. A kevert tészta felét öntsük az előkészített formába.
3. Szórjuk meg egyenletesen a középső réteggel.
4. Fedjük be a tészta másik felével.
5. Szórjuk meg a morzsával a tetejét.
6. Tegyük 180 fokra előmelegített (alsó-felső sütés) sütőbe és süssük 30-40 percig (nálam 35 perc volt). Végezzünk tűpróbát.
7. Hagyjuk a formában kihűlni majd tálaljuk. 

Jegyzet: Pirított diós fügelekvárral és friss banánnal még finomabb.