Baba ganoush

2025.07.13

Húú, de szeretem ezt a padlizsánkrémet. Házi készítésű tahinivel és pirított pisztáciával elképesztően finom…

Hozzávalók:

 > 1 padlizsán
 > fél citrom
 > 2 evőkanál tahini
 > 2 evőkanál olívaolaj
 > só
 > bors
 > kevés fokhagyma
 > a tálaláshoz pirított pisztácia

Elkészítés:
1. A padlizsánt a gázon láng fölött vagy grillen, vagy 200 fokos sütőben süssük addig, ameddig a héja égett nem lesz.- ha a sütőben sütjük sütés előtt szúrkáljuk meg.
2. Ha a padlizsán elkészült tegyük egy tálba és fedjük le egy tányérral a tál tetejét. Hagyjuk kihűlni.
3. Közben készítsük el a tahinit.
4. A kihűlt padlizsán héját távolítsuk el és a belsejét egy villával nyomkodjuk össze alaposan.
5. Adjuk hozzá a tahinit, az olajat, a sót, a borsot és a fokhagymát, facsarjuk rá a fél citrom levét és keverjük össze alaposan.
6. Pirítsunk pár szem pisztáciát forró serpenyőben 1-2 perc alatt és tálaláskor szórjuk meg vele a padlizsánkrém tetejét. 

A tahinihez 100 gramm szezámmagot serpenyőben közepes lángon kevergetve néhány perc alatt kicsit megpirítjuk. Vigyázzunk, mert hamar leéghet. Ezt követően a szezámmagot egy késes aprítóban vagy botmixerrel kevés olívaolajjal dolgozzuk homogén pasztává.

Jegyzet: A maradék tahinit felhasználhatjuk hummuszhoz vagy akár süthetünk vele kekszet is.